Rossz poént sütött el a Facebookon -> 10 évet kaphat terrorizmusért

Terrorizmus
2014 február 26., 16:52
comments 184
photo_camera Justin Carter (Forrás:change.org)
  • A 19 éves Justin Carter nagyon szerette a League of Legends nevű videojátékot.
  • Tavaly összebalhézott miatta egy idegennel, és elkezdett hülyeségeket posztolni a Facebookra.
  • Egyértelmű volt, hogy nem gondolja komolyan, amit ír.
  • Mégis letartóztatták a facebookos hozzászólásáért, és akár 10 év börtönre is ítélhetik.

League of Legends egy erősen kompetitív online játék. Vannak pénzes versenyek, profi játékosok, lelkes szurkolók. Kicsit olyan, mint a foci. Abban az értelemben is, hogy "mindenki" ért hozzá. Justin Carter is ilyen önjelölt szakértő és amatőr játékos. Akinek nagyon határozott véleménye van róla, hogy a League of Legends-ben mit, hogyan kell csinálni. A Facebookon sokat vitatkozott ismerőseivel és ismeretlenekkel is a játék miatt.

Ezért került börtönbe.

Hülye vagy! Nem, te vagy a hülye!

A kommentháború kívülről nagyon szórakoztató műfaj. Általában kettő, vagy több idióta egy nekik rettentően fontos, mindenki másnak teljesen érdektelen témában egymásnak esik az interneten. Plankó kolléga itt mutatta be a dolog művészi igényességű feldolgozását.

photo_camera Leauge of Legends meccs

Justin Carter 2013 februárjában összebalhézott valakivel egy vesztett League of Legends meccs után a Facebookon.

- Neked el van baszódva valami a fejedben!

- Ja, agyilag tényleg el vagyok baszva. Most megyek is, és KIIRTOK EGY CSAPAT ÓVODÁST. NÉZEM, AHOGY ÖMLIK AZ ÁRTATLANOK VÉRE, ÉS FELFALOM A DOBOGÓ SZÍVÜKET!

- Remélem a pokolban rohadsz meg, te kibaszott fasz!

Nem kell sem pszichológusnak, sem az online kultúra szakértőjének lenni ahhoz, hogy az ember tudja: itt két agresszív pöcs vitatkozik, de valójában senki sem akar dobogó ovisszíveket falni. Persze egy troll, aki másokat szeret provokálni, mint amilyen maga Justin is, az szándékosan félre tudja érteni a dolgot.

Pontosan ez történt.

Hálló? Rendőrség? Valaki rossz vicceket írogat az interneteken!

Az máig nem derült ki, hogy eredetileg ki jelentette fel Justint, de a történet szempontjából mindegy is.

Először a kanadai hatóságokat értesítette egy "aggódó internetező" a kommentről. A kanadaiak elolvasták a threadet, megnézték Justin facebookos profilját. Látták, hogy Texas államban él, ezért értesítették az ottani rendőröket.

Egy "aggódó internetezőtől" nem lehet elvárni, hogy a helyén kezeljen bármilyen helyzetet. De ezen a ponton már két ország rendőreinek a hülyesége (és fontoskodási kényszere) kellett hozzá, hogy az "ügy" legyen a hozzászólásból.

A texasi rendőrök továbbították a tippet az állam

terrorelhárítással foglalkozó központjának.

Ők már nyomoztak is pár percet, hisz kiderítették, hogy a gyanúsított korábban több embert próbált öngyilkosságra rávenni, amikor szintén a Facebookon nyilvános beszélgetésekben azt írta nekik, hogy

"igyanak Hypót", illetve, hogy "lőjék arcon magukat".

Ahogy a történet eddigi szereplői, úgy a texasi elhárítás is a helyén kezelte Justin kommentjeit. Megállapították, hogy egy iskola közelében lakik, így közvetlen veszélyt jelent. Az ügyészség terrorizmus miatt emelt vádat, egy bíró pedig azonnal aláírta a letartóztatási parancsot.

A büntetlen előéletű Justint munkahelyéről, egy textilboltból vitték el a rendőrök bilincsben. Egyáltalán nem értette, hogy mi történik vele.

Két hónapig erőszakolták a rabtársai

A bíróság az óvadékot, mivel különösen veszélyes bűnözőről volt szó, 250 ezer dollárban (56 millió forintban) állapította meg. Justinnak erre a textiles eladói fizetéséből nem volt pénze.

Házkutatást tartottak a lakásában, de persze sem fegyver, sem robbanóanyag, sem semmilyen más terrorizmussal összefüggésbe hozható dolog nem került elő. Ez nem számított.

photo_camera Justin a letartóztatása után

A börtönben gyorsan elterjedt, hogy a fiú óvodásokat akart bántani. Erre alacsony a rabok toleranciája, Justint rengeteget verték. El lehet képzelni, hogy ha a rendőrség, az elhárítás, az ügyészség, és egy bíró sem értette meg, hogy a fiú csak viccelt, akkor ezt már a börtönben sem tudta senkinek elmagyarázni.

A helyzet annyira elfajult, hogy Justint el kellett különíteni a többi rabtól. Az őrök folyamatos megfigyelés alá helyezték, mert attól féltek, hogy öngyilkos lesz.

Két hónap telt el az első kihallgatásig.

Justin kirendelt védőjének nem szóltak. Az ügyész azt ajánlotta a fiúnak, hogy ha bűnösnek vallja magát terrorizmusban, akkor a maximális 10 év helyett csak 8 évet kell leülnie. Miután nem fogadta el az ajánlatot, visszarakták a többi rab közé, ahol többször megerőszakolták. Az óvadékot a bíróság félmillió dollárra (112 millió forintra) emelte.

Segítenek a League of Legends játékosok

Justin szülei csak az első kihallgatás után értesültek róla, hogy a fiuk börtönben van. Levelet küldtek több helyi újságnak, ahol felkapták a történetet. Nem sokkal később egy ügyvéd jelentkezett náluk, hogy ingyen elvállalja a védelmet.

Ő azzal érvelt, hogy a facebookos vita teljes szövegét kell értelmezni, és nem lehet kiragadni egy mondatot. Különösen mivel nincs semmilyen más bizonyíték. A szövegkörnyezetből szerinte annak is kiderül, hogy viccről van szó, aki a konkrét mondatot képes félreérteni.

A fiú anyja elindított egy petíciót a change.org oldalon, amit 219 ezren írtak alá.

A League of Legends játékosok között is híre ment, hogy mi történt. Justin letartóztatása után négy hónappal egy ismeretlen letette érte az óvadékot. A fiú hazamehetett, de a vádat nem ejtették.

Ezután az ügyészek, akik korábban 8 évre akarták bevarrni, megkeresték az ügyvédjét, és új alkut ajánlottak. Ha a srác bűnösnek vallja magát a tárgyalás előtt, akkor megelégszenek a már börtönben töltött négy hónappal, és a büntetés többi részét 10 évre felfüggesztik.

Az ügyészség minden pénzét kártérítésre fogja költeni

A második ajánlatból már pontosan látszik, hogy az ügyészek is tudják, hogy Justin nem veszélyes bűnöző. Ha viszont bűnösnek vallja magát, akkor a saját pere után nem kérhetne kártérítést az államtól. Egyértelmű, hogy az ügyészek már ezt akarják megúszni.

Valószínűleg nem fogják.

Justinnak jó esélye van rá, hogy felmentik a terrorizmus vádja alól. Utána pedig az ügyvédje az inget-gatyát le fogja perelni a texasi hatóságokról, beleértve a rendőrséget, az ügyészséget és a bíróságot. Ezt mondta, egy helyi újságnak:

"Texas államban is csak véges számú rendőr dolgozik. Amíg ők olyan srácok után nyomoznak, akik hülyeségeket beszélnek az interneten, addig ki foglalkozik az igazi bűnözőkkel?"

(DallasObserver, change.org, ongamers, gamespotcorruptedcartridge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.