John McCain rakétákat akar Kelet-Európába

2014 március 2., vasárnap 10:50
52

Három jó tanácsot adott John McCain volt republikánus elnökjelölt Barack Obamának arra, hogyan kellene kezelni az Ukrajnában kialakult helyzetet. McCain tanácsait a Daily Beast közölte exkluzíve.

1. Magas rangú orosz diplomatákra is alkalmazni kellene az életben lévő törvényeket

Obama két éve aláírta ugyan a Szergej Magnyickijről elnevezett, kifejezetten az oroszországi visszaélések elkövetőire létrehozott törvényt, de azt mindeddig csak alacsony rangú hivatalnokokra alkalmazták. McCain szerint  a törvény hatályát ki kellene terjeszteni a nagyhalakra is, és vízummegvonással, vagyonbefagyasztással, nemzetközi megvetéssel sújtani őket. A szenátor azt mondja, Obama és külügyminisztere, Hillary Clinton hibát követett el, amikor 2009-ben újramelegítette az USA Oroszországhoz fűződő viszonyát. Mégis, mit vár az ember a KGB volt ezredesétől, akinek legfőbb álma az orosz birodalom helyreállítása?

2. Rakétákat Kelet-Európába!

Obama annak idején lemondott a kelet-európai rakétatelepítésről, amit egyébként Putyin nagyon ellenzett, azért, mert alapot akart teremteni a további nukleáris leszerelésről folytatott tárgyalásoknak. Ezek a tárgyalások mostanra nagyon távol kerültek a valóságtól, állítja a szenátor.

3. Grúziát a NATO-ba!

McCain szerint az USA-nak azon kellene dolgoznia, hogy az Oroszország által 2008-ban elfoglalt Grúziát minél hamarabb felvegyék a NATO-ba. Grúzia már tett ezirányú lépéseket, de a csatlakozást akadályozza, hogy két terület még mindig orosz kézen van.

Katonai beavatkozás?

"Nincs esély arra, hogy az USA katonai eszközökkel beavatkozzon az ukrajnai orosz agresszió ügyébe, és nem is szabad beavatkoznia" – mondta a szenátor. A NATO sem léphet közbe. Ukrajna viszont önmagában gyenge ahhoz, hogy ellenálljon az oroszoknak.

Forrás: The Daily Beast

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt