Nem kell közérdek hozzá, hogy valaki egy közszereplőt kritizáljon

2014 március 4., kedd 17:05
15

Az új ptk-ban a Közéleti szereplő személyiségi jogának védelméről szóló részben ez szerepelt:

"A közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja."

Olyasmit jelenthet ez, hogy a közszereplőknek csak akkor kell elviselnie másnál több kritikát, ha okkal kapják.

Mondjuk Pintér Sándornak csak akkor kell elviselni, hogy lehülyézik a hóhelyzet kezelése miatt, ha tényleg rosszul kezelte a hóhelyzetet. Micsoda remek perek lehettek volna ebből. De nem lesznek, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítették ezt részt a törvényből.

"Az Alkotmánybíróság a határozatában kifejtette, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának a szabad társadalmi vitát szolgáló gyakorlása minden esetben kiemelkedő jelentőségű alkotmányos érdeknek minősül. Nincs szükség további „közérdek” igazolására ahhoz, hogy a közszereplők bírálatára másoknál lényegesen szélesebb körben nyíljon lehetőség, ezért ez a feltétel indokolatlan mértékben szűkítené a szabad véleménynyilvánítások körét."

Szóval ha valaki kritizálni akar egy közszereplőt, akkor az AB szerint sem kell külön indokolni, hogy ezt miért teszi.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt