https://444.hu/assets/2014-03-04T001315Z_1705496485_GM1EA340LJZ01_RTRMADP_3_VENEZUELA-PROTESTS.jpg

Nyugalmazott tábornok lett az antikommunista tüntetők új népi hőse Venezuelában

külföld
2014 március 04., 20:53
comments 58
  • Nem enyhülnek az összecsapások a tüntető fiatalok és a rendőrök között Venezuelában.
  • A tüntetőknek igazi népi hőse is lett: a letartóztatását az erkélyén gépfegyverrel megakadályozó nyugdíjas tábornok.
  • Senki nem látja még, hogyan lesz vége a válságnak.
  • Venezuelában hetek óta tüntetnek túlnyomórészt középosztálybeli, városi fiatalok az elviselhetetlen bűnözés, az óriási infláció és a hiánygazdaság ellen. Chavez öröksége, a félszocialista féldiktatúra ellen. (A tüntetések hátteréről itt írtunk részletesebben.)

A börtönbe zárt ellenzéki vezető, Leopold Lopez arra kérte támogatóit, hogy folytassák az utcai tiltakozásokat. Ők pedig szót fogadtak, hétfőn ismét heves összecsapások zajlottak Caracasban.

photo_camera Tüntetés március 3-án (JUAN BARRETO / AFP)

Lopezt február 18-án tartóztatták le, miután feladta magát. Az Egyesült Államokban tanult politikust azért körözték, mert élére állt az országban terjedő tüntetési hullámnak, és a chavezista rendszer vezetőinek lemondását követelte. A tüntetéssorozatra válaszul érkező brutális hatósági fellépésnek legalább 18 halálos áldozata van. Nem véletlen, hogy mára a tüntető fiatalok legtöbb szlogenje már nem a gazdasági nehézségekről, hanem a rendőrök és a kormánypárti biztonsági erők fellépése ellen szól.

Soha nem győzik le azokat, akik nem adják fel!

– üzente meg a politikus egy párttársán keresztül. Az ellenzékiek pedig újabb tömegtüntetéseket szerveztek. A főváros gazdagabb, keleti felében gyakorlatilag mindennaposak az összecsapások a tüntetők és a Nemzeti Gárda között, az utcákat estékre ellepik a barikádok és a meggyújtott szeméthalmok, amiket másnapra rendszerint eltakarítanak.

photo_camera LEO RAMIREZ / AFP

Maduro elnök amerikai támogatottságú puccskísérletről beszél, és nem hajlandó lemondani, hiába óriási az elégedetlenség az elképesztő infláció és az elviselhetetlenné vált bűnözés miatt.

Az ország külügyminisztere, Elías Jaua hamarosan találkozni fog Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral Genfben. A miniszter álláspontja egyértelmű, szerinte nem békés tüntetések, hanem az emberi jogokat sértő vandál atrocitások zajlanak a venezuelai emberek ellen. Az egésznek pedig az a célja, hogy káoszt teremtsen az országban, és kiprovokálják a nemzetközi (nyugati, amerikai) beavatkozást.

photo_camera REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

A folytatódó tüntetéshullám amellett, hogy segített felrázni az ellenzéket, a nemzetközi közvéleményt is megmozgatta. Az Oscar-gálán például Jared Leto és Kevin Spacey is kiállt a venezuelai tüntetők mellett. De közben vannak, akik Venezuelában már nem szimpatizálnak az egyre harciasabbá váló, szervezetten barikádokat emelő tiltakozókkal.

Maduro is minden eszközt bevet, hogy kirántsa a talajt az ellenzékiek alól. Legutóbb például a négynapos karneváli szabadságot hosszabbította meg hatnaposra, hogy minél többen menjenek ki inkább a tengerpartra az utcák helyett. Az állami média pedig folyamatosan hergel a tüntetők ellen.

Új hőse van a mozgalomnak

A venezuelai társadalom megosztottságát és a most felszínre törő feszültségek mögött régóta lapuló ellentéteket jól szemlélteti a tüntetők új népi hőse, Angel Vivas egykori tábornok.

Vivas ellen élő tévéadásban adott ki elfogatóparancsot Maduro elnök. A tábornokot azzal vádolták, hogy az interneten nem csak támogatta a diákokat, de olyan tanácsokat is adott nekik, amik alkalmasak voltak rendfenntartók meggyilkolására.

photo_camera Vivas háza teraszán (STR / AFP)

Vivas negyven évet szolgált a seregben, és büszkén vállalja, hogy tanácsokkal látta el a tüntetőket. Szerinte fegyvertelen civileknek segített csak, hogy megvédhessék magukat.

Egy pap az imádkozást tanácsolja, a doktor orvosságot ír fel, egy katona pedig ahhoz ad tanácsot, hogyan védd meg magad.

- mondta a Wall Street Journal újságírójának.

Tanácsait Twitterre írta, és mára több mint 257 ezer követője van. Amikor elkezdődtek a tüntetések, Youtube-üzenetben szólította fel a rendőröket, hogy ne lőjenek a tiltakozókra. A Twitteren pedig olyan gyakorlati tanácsokat adott, hogy a fiatalok hogyan védjék meg magukat a kormánypárti verőemberekkel és motorosbandákkal szemben. Például azt javasolta, feszítsenek ki drótokat a motorosok ellen. A kormány azzal vádolja, hogy egy 21 éves férfi Vivas tanácsa miatt halt meg, amikor egy kifeszített drótba akadt, és lerepült a motorjáról.

photo_camera (REUTERS/Stringer)

Kiadtam a parancsot, hogy kutassák fel a visszavonult Vivas tábornokot, aki taktikai tanácsaival kiképezte a fasisztákat. Keressék meg, és hozzák be. Gyilkos!

– mondta tévébeszédében Maduro. Az 57 éves férfi nem jött zavarba, amikor a katonai hírszerzés alakulata megérkezett a házához, hogy letartóztassa. Közösen imádkozott egyet családjával, majd egy félautomata puskával és egy pisztollyal a kezében kiment háza teraszára, ahonnan azt üzente meg a hatóságoknak, hogy csak hullazsákban hajlandó elhagyni a házat.

Közben felbukkantak az utcán a szomszédok is, és szimpátiatüntetésbe kezdtek Vivas mellett. A biztonsági erők pedig egy ponton belátták, hogy nem urai a helyzetnek, és visszavonultak. Vivas azóta is otthonában él, a környéken élők pedig őrjáratokat szerveznek, és barikádokat húztak fel a környező utcákban.

A tábornokot pedig sorra keresik fel egykori katonai vezetők, hogy kiálljanak mellette. Járt nála Fernando Ochoa Antich is, aki Chávez első, 1992-es puccskísérlete idején volt védelmi miniszter az országban.

Vivas  2007-ben szerelt le a seregtől, mert nem volt hajlandó engedelmeskedni Chávez parancsának, hogy katonáit a kubai eredetű Haza, Szocializmus vagy Halál mondatra eskesse fel. Ezután nem sokkal kezdett el az interneten a kubai beszivárgásról írni. Vivas Kubát máig ellenségnek látja, akivel Chávez lepaktált, és a tábornok szerint ezt folytatja utódja, Maduro is.

Most is azt üzente Twitteren, hogy

Ez a tömeggyilkos diktatúra azt akarja hogy megadjam magam, és át akarnak adni Fidel Castrónak. NEM FOGOM MEGADNI MAGAM!

Kuba békét akar

Közben pedig a Financial Times elemzése szerint éppen Kuba lehet az az ország, amelyik a legtöbbet teheti a venezuelai békéért. Maduro eddig minden közvetítési kísérletet élesen elutasított, több amerikai diplomatát már kiutasított az országból, és az USA szövetségesei, Chile és Kolumbia javaslatait is lesöpörte az asztalról.

A kubai gazdaság azonban nagyon nagy mértékben függ a jutányosan megkapott venezuelai olajszállítmányoktól. Évi 2,7 milliárd dollár értékben, napi 115 ezer hordónyi olajért 30 ezer orvost biztosítottak Venezuelának, nekik köszönhetően pedig mindenkinek elérhető egészségügyi szolgáltatás működik a szegénynegyedekben is, ami pedig Maduro hatalmának stabilizálásához nélkülözhetetlen.

photo_camera REUTERS/Tomas Bravo

A kubai gazdaság jó eséllyel összeomlana a venezuelai olaj nélkül, a szigetországban az állami fizetések már így is csak harmad annyit érnek, mint 1989-ben.

Vivas népszerűségéhez ezért biztosan hozzájárult a kubai szocializmussal szemben megfogalmazott éles kritikája is, a főleg középosztálybeli tüntetőknek ugyanis éppen a kubai mintára épülő tervgazdálkodásból lett elegük. Hiába Venezueláé a világ egyik legnagyobb olajkészlete, a nem megfelelő piaci viszonyok és a beruházások hiánya miatt a kitermelt mennyiség évről évre csökken, közben pedig 56 százalékos az infláció, a boltok üresek.

photo_camera REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Múlt kedden tüntetők egy csoportja Caracasban a kubai nagykövetség elé vonult, és azt skandálták, hogy nem akarnak olyan diktatúrát, mint ami Kubában van.

És miközben mindkét oldal azt hangoztatja, hogy az erőszak helyett párbeszédre lenne szükség, valójában nem sok remény mutatkozik békés megoldásra.

photo_camera LEO RAMIREZ / AFP

A kormány ugyan még mindig őrzi népszerűségét a szegényebbek között, övék az ellenőrzés az olajkitermelés, az igazságszolgáltatás, a hadsereg fölött, kezükben van a média nagy része, az elmúlt hetek eseményei mégis azt mutatták, hogy a sérthetetlenségük odalett.

Peter Hakim, az Inter-American Dialogue elemzője arról beszélt az FT-nak, hogy csak úgy képzelhető el enyhülés, ha mindkét oldal enged. A kormánynak fel kéne oszlatnia a félhivatalos fegyveres csoportjait, szabadon engedni a tüntetéseken bebörtönzötteket, és nagyobb teret biztosítania az ellenzéknek a médiában és a politikában. Cserébe a tüntetőknek be kéne fejezniük az utcai tiltakozást, és kivárni azt, hogy szavazáson dönthessenek Maduro jövőjéről.

Csakhogy a növekvő zűrzavar eredménye, hogy sem a kormány, sem a mérsékelt ellenzékiek nem urai már az utcán harcoló, egyre radikálisabbá váló csoportoknak.

(via Guardian, Wall Street Journal, Financial Times, felső kép: REUTERS/Jorge Silva )

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.