A Fidesz kárára erősödött a Jobbik

POLITIKA
2014 március 06., 09:02
comments 75

A Medián is kihozta a maga pártnépszerűségi felmérését. Náluk sem nőtt a baloldal támogatottsága attól, hogy Mesterházy és Bajnai bevette a csapatba Gyurcsányt, de még Fodor Gábor sem volt elég. Igaz, a 240 milliós Simon-ügy ellenére nem is csökent.

A Fidesz továbbra is magabiztosan vezet (36 százalék a teljes népesség körében, Összefogás 23 százalék, Jobbik 14, LMP 3), de a támogatottsága csökkent a biztos pártválasztók körében.

Itt ez a helyzet (százalékban januárról februárra)

Fidesz: 52 -> 49

Összefogás: 30 -> 30

Jobbik: 14 -> 18

LMP: 2 -> 3

A Medián a kétharmados győzelem hajnalán, 2010 februárban a Fidesznél magasabb támogatottságot mért, összes választó akkor 44 százalék, most 36, biztos választók akkor 62, most 49 százalék.

A megugrott támogatottságú Jobbikról a Medián azt írta, hogy a pártnak a teljes szavazókorú népességben mért 14 százalékos népszerűsége rekordnak számít, ekkora támogatói bázist eddig mindössze egyszer, pontosan két évvel ezelőtt mértek a Jobbik mögött.

Nézték a politikusok népszerűségét is. Az első hat továbbra is fideszes, Áder, Orbán, Pokorni, Rogán, Varga, Kósa a sorrend, bár jelentősen csökkent a népszerűségük. Áderé és Rogáné 4 ponttal, Orbáné és Vargáé 3-mal. A legnépszerűbb ellenzéki Vona Gábor, hetedik. Mesterházy Attila csak kilencedik, Bajnai tizedik. Gyurcsány Ferenc huszadik.

A felmérést 2014. február 21-e és 25-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. Ez azt jelenti, hogy a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét, a hibahatár 3 százalék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.