https://444.hu/assets/oreo-usa-china-white-128-animated.gif

Az évszázad bűnügye: ellopták az Oreo titkát, húsz év börtön vár rájuk

bűnügy
2014 március 06., 10:15

Húsz évre börtönbe kerülhet az a két férfi, akiket egy kaliforniai bíróság bűnösnek talált az Oreo titkának ellopásában.

Walter Lian-Heen Liew és Robert Maegerle 20 millió dollárért adta el a titán-oxid (TiO2) elkészítésének receptjét, amit a DuPonttól loptak, és a cég legnagyobb kínai riválisának, a Pangag Groupnak juttattak el. A titán-oxid egyébként nemcsak az Oreo, hanem papír és festékek gyártásakor is használatos, és a Pangag korábban már próbálta megvásárolni a receptet a DuPonttól, sikertelenül.

A Kínának való ipari kémkedés egyre nagyobb méreteket ölt az USA-ban. Az elmúlt években több mint száz ember miatt indult eljárás hasonló ügyekben.

Via Quartz

UPDATE

Erdélyi kolléga szólt, hogy nem mindenki tudja, mi az az Oreo, és érdemes lenne ezt bővebben kifejteni. Mennyire igaza van! Nos, az Oreo az Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb keksze, 1912 óta egyfolytában. Felépítése: két réteg fekete keksz között egy réteg fehér töltelék.
Jellemző fogyasztási módja, amikor az ember a két kekszréteget elválasztja egymástól, majd a fehér, kissé szikkadt krémet kinyalja, illetve fogával lekaparja a kekszről. A módszert a legszemléletesebben John Malkovich népszerű filmszínész mutatta be a Rounders (Pókerarcok) című népszerű filmben, ami 1998 óta örvend népszerűségnek. Az alábbi (népszerű, de talán nem közismert) videóban 0:27-től látható a jelenet:

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.