Miért nem lesz Pintér Attila miniszterelnök?

mélyebb
2014 március 06., 06:48

De tényleg, miért nem? Hiszen úgy tűnik, mindent tud, amit 2014-ben egy magyar politikusnak tudnia kell. Az MLSZ sem véletlenül őt tette meg szövetségi kapitánynak – a szövetség ráérzett a korszellemre.

Kezdjük ott, hogy Pintér Attila tudja magáról, hogy alkalmas a feladatra.

Alkalmas arra, hogy ezt az elmúlt huszonöt évben minden fontos meccsét elbukó csapatot bevezesse a nagyok közé. Bár először arról volt szó, hogy nemzetközi szinten jegyzett szövetségi kapitánya lesz a válogatottnak, ő Csertői Auréllal együtt vallja, hogy egy jó magyar edző ér annyit, mint bárki más, legyen az akár a Barcelona mestere.

Mi mást is gondolhatna?

Hisz Pintér Attila számára nem titok, hogy a sikert elsősorban akarni kell.

És aki nem akarja a válogatott sikerét, az útjában áll a magyar foci szent céljainak. Ezért aztán fittyet hány a válogatott – hazai és nemzetközi bajnokságok logikájából következő – két évtizedes edzőtáborozási rendjére. A válogatott érdekeinek rendelné alá a klubokat is, még ha az általa havonta behívott játékosok döntő többsége később soha fel sem húzza a címeres mezt. Szerinte az a normális, ha ő alakítja a behívás szabályait, hiszen egy szövetségi kapitány mégsem pazarolhatja idejét és energiáját holmi klubokkal való egyeztetésre (itt azért Pintér Attila kihagyott egy magas labdát, hisz még sosem említette, hogy a klubokat alávaló profitcélok vezérlik). Sajnos a külföldi csapatok nem igazodnak a magyar szövetségi kapitány elképzeléseihez, és soha nem is fognak. Ezért aztán természetesen hosszútávon ők lesznek a bűnbakok.

Továbbá van a kapitánynak egy csodafegyvere is.

Egy igazi, sajátosan magyar taktika, a tolódásos izé. Ezt csak magyar ember értheti, mert az ő évszázados futballtapasztalatát foglalja össze. Sokan sírnak, kárognak, hogy nyugati gyakorlat, nyugati tapasztalat, meg ilyenek, de ha megnézzük az elmúlt húsz év futballeredményeit, akkor pontosan láthatjuk, hogy mire vezetett a nyugati minták eszetlen majmolása. A magyar válogatottnak, pontosabban a Magyar Csapatnak ilyen tolódásos dolog kell.

Végül, de nem utolsósorban a szövetségi kapitány feltétlen tiszteletet követel meg a magyar játékosoktól.

Focizhat valaki bármilyen jól, ha kritizál, horribile dictu nyilvánosan kritizál, akkor nincs helye a Magyar Csapatban. A válogatottnak egy kapitánya van, a kapitány pedig azért van, hogy tiszteljék.

Ezt a válogatottat tegnap este az egyébként galaktikusnak nem nevezhető finn csapat simán elverte. Igazából szerencsénk volt, hogy nem sokkal jobban. A magyar politikus/miniszterelnök párhuzam itt is stimmel.

Viszont van valami, ami miatt Pintér Attila mégsem lehet miniszterelnök. Mégpedig az, hogy ezzel a teljesítménnyel két-három éven belül meg fog bukni. Egy rendes magyar miniszterelnök legalább ötig kihúzná.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.