Végre jönnek a robotújságírók

A számítógép objektív, unalmas, de olvasható újságcikkeket ír - ez a rossz hír. A számítógép újságcikkeket ír - ez meg az érdekes. Ráadásul nem is friss hír, régóta megy a kísérletezgetés, mert az újságíró után tébét kell fizetni, a számítógép után meg nem kell. Inkább az a kérdés, hogy ír-e olyan cikkeket a számítógép, amiről egy ember nem mondja meg, hogy azt gép írta (a Turing-teszt médiára átdolgozott változata).

A svéd Karlstad Egyetemen nemrég végeztek egy kísérletet, amiről először a Journalism Practice írt, most meg a Daily Dot kapta fel. A lényeg, hogy a géppel (pontosabban a Statsheet nevű szoftverrel) és egy emberrel, konkrétan a Los Angeles TImes újságíróval is írattak egy cikket ugyanarról a focimeccsről, aztán megmutatták az eredményt a humán tesztcsoportnak.

Az eredmény: az emberek szerint a számítógép cikke sokkal informatívabb és megbízhatóbb, az emberét viszont jobb olvasni.

Ebben mindenképpen van valami, ugyanis ha elolvassák a két cikket, kiderül, hogy az újságíró a nagy bravúrkodás közben elfelejti megemlíteni, hogy melyik két csapat játszott egymással, és hogy mi lett a végeredmény.

Részletek a Daily Doton.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.