A nőnap nem tavaszünnep

ünnep
2014 március 07., 16:28

Minden évben eljön ez a nap

Melyre a férfiak nagyon várnak,

Hogy elmondhassák a nőknek,

Mennyire szeretik őket!

A nőnap olyan, amilyenné tesszük. Ha virágot szeretnénk, csokoládét és azt, hogy úgy érezzük, mi tesszük színesebbé és gazdagabbá a férfiak világát, és hogy attól vagyunk különlegesek, mert mi hordjuk ki a gyerekeiket, akkor ne változtatssunk semmin. De ha azt szeretnénk, hogy ezen a napon figyelmet kapjanak azok a dolgok, amelyek bár a népesség több mint felét érintik, de mégsem számítanak elég fontosnak az év többi napján, ez is csak rajtunk áll.

Újra itt van hát a nemzetközi nőnap. Március nyolcadikán a férfiak elővehetik a virágot a virágnak köszöntést, a csoki szívet, tulipánt, hóvirágot, bonbont, kínrímeket, puszit jobbról, balról, kereshetnek a neten nőkről szóló idézeteket, tölthetik a facebook-falakat, sms-tárhelyeket. Mert itt az idő. Ezen a napon egy évre le lehet rendezni a nőkre való odafigyelést, ki lehet pipálni, hogy érzetessük, a nők igenis fontosak. Sőt mi több ezen a napon a legfontosabbak. Hiszen mindenki tudja, ők szültek, értünk izzanak, őket szeretjük, anyáink, lányaink mindahányan, szeretett lekvárt kevergető nagymamák, akiknek emlékére könny gyűlik szemünkbe. Megbecsüljük őket otthon, a munkahelyen. Még szép, egy szál tulipán azért ilyenkor jár. Ez a lényeg, nemdebár? Marad még 364 másik nap, amikor nem feltétlenül kell ennyire adni magunkra, de a nőnap arról szól, hogy virággal kedveskedjünk, netán kivételesen mi mosogassunk odahaza, ugye?

Hát szerintünk egyáltalán nem.

Már a nőnap gondolata is távol áll ettől. 1857-ben ezen a napon New Yorkban közel negyvenezer munkásnő sztrájkolt egyenlő bért és munkaidő-csökkentést követelve (mások úgy tartják, hogy egy New York-i gyárban e napon tomboló tűzben elhunyt 129 munkásnőre emlékezünk ma).

Ez a nap eredetileg arra szolgálna, hogy a társadalom arra figyeljen, hogy annak ellenére, hogy az egyes országok lakosságának nagyjából felét nők teszik ki, mégis sok tekintetben hátrányt szenvednek. Ez a nap a nemek közötti egyenlőség ünnepe akart lenni, nem a hóvirágé.

A nők lehetőségeinek korlátozottsága, a sztereotípiák, az előítéletek, az otthoni láthatatlan és fizetetlen munka, a férfi és női fizetések közötti egyötödös különbség, a női munkanélküliség magyarországi kérdései, a tudományos életben, a nagyvállalatokban, a vállalkozásokban, az állami vezető pozíciókban tapasztalható nemi aránytalanág, a női szegénység, a családon belüli erőszak ügyének megoldatlan problémái, vagy a kényszerprostitúcióval, emberkereskedelemmel összefüggő kérdések, a nők egészsége és …..mind-mind a nőnap üzenetei. Lehetnének.

Mégis, annak ellenére, hogy számolatlan téma köré szerveződhetne a nőnap, az „ünneppel” még maguk a nők sem igazán tudnak mit kezdeni. A MindenüttNő egy jó kezdeményezés, lehet ez az első lépés ahhoz, hogy nőnapon a nők egyenlőségére hívja fel a figyelmet. Arra a hatalmas munkára, ami még előttünk van.

Minden évben eljön ez a nap

Melyre az emberek nagyon várnak,

Hogy elmondhassák a nőknek,

Egyenlőnek tartják őket…

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.