Írásbeli figyelmeztetést kapott Hegedűs Loránt

vallás
2014 március 07., 10:34
comments 40

A Budapest-Északi Református Egyházmegye bíróságától fegyelmi büntetésként írásbeli figyelmeztetést kapott a Hazatérés templomában a Horthy-szobor november 3-i avatásán történtek miatt Hegedűs Loránt lelkész.

A lelkészt a saját püspöke, Szabó István és a reformatus.hu szerkesztője, Csepregi Botond is feljelentette az egyháznál. A hivatalos vád az volt, hogy Hegedűs politizált a templomban, de az ügy inkább arról szólt, hogy Hegedüs köré az évek során szélsőséges emberek gyűltek, ami már kínos a református egyháznak.

Ha Hegedűst elmarasztalták volna, akkor elveszíthette volna a gyülekezetét és a templomát is.

A testület a lelkészi törvény azon pontja miatt marasztalta el a lelkipásztort, amelyik tiltja a közösség megosztását, a gyűlöletkeltést, illetve azt, hogy a lelkipásztor olyat tegyen, ami a tiszta erkölcsbe ütközik. De a bíróság nem tartotta indokoltnak a vádat képviselő egyházmegyei jogtanácsos által kért palástvesztést, mert igaz ugyan, hogy már korábban is folytak eljárások Hegedűs Loránt ellen, ám ezek egyikében sem marasztalták el, első büntetésként pedig nem indokolt, hogy eltiltsák a hivatásától. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.