Nagyon örülnék, ha a rezsicsökkentésért nem kéne harcolni

Tbg
politika
2014 március 07., 05:35
comments 201

A belvárosi, erősen kampányszagú City magazinban megjelent cikkről írott cikkünket (amelyről egyébként további cikkeket írtak más orgánumok) erősen sérelmezte az egyik szereplő.

Az ún. cuki fideszes lányokról szóló cikk 444-re oly annyira jellemző vitriolosan szarkasztikus (illetve néhol szarkasztikusan vitriolos) hangvételét kifogásoló email érdekes levelezésbe torkollott, amelynek nyomán feltárultak a levélíró Fidesz-önkéntes, Kelemen Dóra motivációi, ambíciói, egyfajta – még embrionális – politikai karaktere.

photo_camera Kelemen Dóra és társai a Cityben

Szóval arra jutottunk, hogy megírja nekünk a véleményét, mi közöljük, sőt még néhány kérdést is fölteszünk.

Dóra elsősorban azon akadt ki, hogy gúnyolódtunk politikai szerepvállalásán, és sérelmezte azt is, hogy Rebecca Black-hez hasonlítottuk. (Mint kiderült, ebben volt egy kis félreértés: neki az ugrott be, hogy Rebecca Black sok fenyegetést kapott a nagy karriert befutott Friday videó után, mi meg arra gondoltunk, hogy a tinédzser énekes-internetsztár egy évvel később már egy kicsit megbánóan nyilatkozott első sikeréről).

Szerkesztőségünkben nyomban összeült a szakmai albizottság, amely hosszú és alaposas konzultáció úgy döntött, hogy az egyszerre provokatív és lényegre törő „Miért lettél fideszes?” kérdéssel próbáljuk indítani a mailinterjút. Ebből majd kiderül, hogy a 22 éves Kelemen Dóra tök komolyan gondolja, sőt politikai pályára készül.

Tehát: miért lettél fideszes?

K. D.: „A kérdés provokatívnak tűnik, de ha arra kell válaszolnom, hogy miért értek egyet a Fidesz politikájával, akkor azt tudom mondani, hogy a Fidesz a magyar emberek erőfeszítésével karöltve visszaszerezte Magyarország becsületét. Nagyon jó érzés olyan emberekkel együtt dolgozni, akiknek sikerült elérniük, hogy közel 10 év után kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól, munkahelyeket teremtettek, a kismamákat nem kényszerítik arra, hogy válasszanak az anyaság öröme és a karrierjük között. Jelentős sikernek könyvelem el, hogy visszafizettük az IMF-hitelt, ami szintén azt bizonyítja, hogy jó irányban van az ország kormánykereke.”

Miért adod ehhez az arcodat?

(Második kérdésünk sem a ravasz-fogós kategóriából való, hanem inkább az első által provokatív, direkt hangütését meglovagolva próbálja kiugratni a nyulat a bokorból. Igazi mesterfogás, csak haladóknak!)

K. D.: „Magyar vagyok, és felelősséggel tartozom a hazámnak. Fontosnak tartom, hogy a fiataloknak, idősebbeknek legyen jövőképe. Sajnos sok embert a kampánybeszédek könnyen megtévesztenek. Engem személy szerint nem érdekel egyetlen egy propagandaszöveg sem, az alapján döntök, hogy ki mit tett vagy esetleg nem tett.

Sokan a Fidesz szemére vetik, hogy Magyarország miért nincs még a nyugati országok szintjén.

Ha ilyet hallok valakitől, tisztelettel megkérem, hogy képzelje el az ország gazdaságát egy családi kasszaként. Ezzel a párhuzammal arra akarok utalni, hogy ha egy családnak van X millió Ft hitele, amit minden egyes hónapban törlesztenie kell, akkor nem ábrándozhat világkörüli útról vagy egy drága új autóról... előbb meg kell teremteni a szilárd alapokat.

A Fidesz-KDNP az elmúlt közel 4 évben egyenesbe hozta az országot, ami természetesen minden ember számára lemondásokkal járt, de Magyarország gazdaságilag szabaddá vált. A következő 4 évben – természetesen, ha a választópolgárok is úgy akarják - biztos vagyok benne, hogy Magyarország azon a tartós növekedési pályán marad, amin már elindultunk az elmúlt időszakban. Úgy gondolom, hogy az már mindenki számára érezhető lesz.

Miért szántam rá magam, hogy provokatívan politizáljak?

Nem gondolom, hogy a City magazinban megjelent cikkel provokatív lettem volna. A rezsicsökkentés minden ember számára fontos, akár jobboldal, akár baloldal. Nagyon örülnék, ha a rezsicsökkentésért nem kéne harcolni, meg persze egy ideális világban nem is kell, de sajnos a multik nem nézték jó szemmel, hogy az extraprofittól elesnek.

Azoknak tűnik provokatívnak ez a politika, akiktől a rezsicsökkentés elveszi a kiugróan magas hasznukat, de akik ennek előnyeit élvezik, helyénvalónak vélik politizálásunkat.”

Fiatal vagy, talán nem ez a legnagyobb probléma számodra, nem?

(Harmadik kérdésünkkel szerettük volna tágítani, legalább generációs szintre a beszégetés horizontját. Sikerrel.)

K. D.: „Fiatalként is szeretnék boldog, mosolygós, kiegyensúlyozott országban élni, ahogy Geszti Péter írta:  »kifordult alólunk az ország«, de nem az utóbbi 4 évben ástunk magunk alá gödröt, hanem ezt a mélypontot az előző szocialista kormányzás gazdaság- és társadalompolitikája hozta létre. Fiatalként szeretném a gödröket betemetni. Nagyon örülök annak, hogy számos rosszabb körülmények között élő család számára a rezsicsökkentéssel megtakarított összeg akár 1 heti ételt jelenthet, és talán együtt mosolyoghatunk.”

Milyen támadások értek a neten?

K. D.: „Szerencsére még nem kaptam komolyabb támadást (leszámítva az »arc nélküli« hozzászólókat, de ők nem zaklatnak fel különösebben). Viszont a 444.hu cikke erősen provokatív, becsmérlő volt. Nem is szóltam volna semmit, ha nem a Rebecca Black-esettel állítanak párhuzamba. Ekkor írtam önöknek a következőt:

Az teljes mértékben elfogadható, hogy az önök politikai nézetével ellentétben álló magyar emberek, aktivisták, politikusok, sajtóorgánumok minden egyes nap a gúny tárgyává válnak. (...) Az VISZONT már talán kevésbé elfogadható, hogy a cikkben 3 ártatlan lányt (csak és kizárólag azért, mert a Fidesz aktivistái) párhuzamba állítanak a Rebecca Black esettel. (hozzáteszem, hogy engem a következő mondat háborított fel igazán : „Csak nehogy úgy járjanak, mint Rebecca Black a Friday-jel.” )

Tisztelettel kérdezem: Azért, mert hiszek abban, hogy FIDESZ-KDNP megteremtette egy jobb Magyarország alapjait és lehetőségeimhez mérten kiállok a hitem mellett már halálos fenyegetés fog érni? Sőt, a cikk azt sugallja az olvasó számára, hogy „ha jobboldali vagy, és ezt nem titkolod, fenyegető leveleket fogsz kapni”.

ui.: NEM pénzért vagyok a FIDESZ aktivistája, hanem azért, mert (bár sokak számára hihetetlen) 22 évesen (mint mindenki másnak) már van véleményem arról, hogy mi történik, a HAZÁMBAN, mert itt születtem, ez az otthonom! – ezt pedig illene tiszteletben tartani…és nem kéne egy riasztó jövőképet előrevetíteni!”

Nem tartasz-e attól, hogy, mint Rebecca Black, később csalódni fogsz mostani naiv, lelkes önmagadban?

K. D.: „Nem gondolom mostani önmagamat lelkes naivnak, hiszen, mint írtam beszédekkel, propagandaszövegekkel nem lehet félrevezetni, ezek nem érdekelnek, csak és kizárólag a tettek.  Biztos vagyok benne, 10-20 év múlva is büszke leszek arra, hogy kiálltam azok a politikai eszmék mellett, amiket fontosnak tartok. És magamat ismerve, ez nem fog változni.”

Gondolkodsz komolyabb politikai karrieren is?

K.D.: „Mint azt már a City magazin is megírta, igen. Jelenleg 4. éves joghallgató vagyok. Diploma után szeretnék komolyabban foglalkozni a politikával. Ez persze rengeteg lemondással jár, de hiszek abban, hogy ha a magyar emberekért és a hazámért dolgozhatok, az lelkileg mindenért kárpótolni fog.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.