Orbán az euróról beszélt

eu
2014 március 07., 12:01
comments 20

Új eszközökre, új politikára van szükség Európában, mert a régiek válsághoz vezettek

– kezdte elbeszélését Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt dublini kongresszusán, ahol azt is mondta, hogy mindehhez újító, meggyőző és bátor vezetőkre van szükség a kontinensen.Szerinte az európai vezetőknek sikerült elkerülniük a legrosszabb forgatókönyvet: megmentették az eurót. „Értékeljük ezt a történelmi teljesítményt”, amire csak a néppárti vezetők voltak képesek – mondta.

Ha ugyanis a szocialisták és a liberálisok vezették volna Európát ezekben a nehéz időkben szerinte „biztosak lehetnénk benne”, hogy nem lenne többé euró. Orbán ezután gratulált az euró megmentéséért José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság távozó néppárti elnökének (aki egyébként régebben kommunista volt).

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna / MTI

A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Európa hozzájárulása a világ GDP-jéhez és a világkereskedelemhez évről évre csökken, vagyis romlik a versenyképessége. Ez a tény szerinte világosan mutatja a következő európai vezetés feladatát: vissza kell szerezni Európa versenyképességét, és növelni kell a kontinens szerepét a világgazdaságban, a világkereskedelemben – íjra az MTI. Ehhez pedig új eszközökre, új politikára van szükség, mert a régiek válsághoz vezettek, valamint újító, meggyőző és bátor vezetőkre.

Orbán Viktor a tanácskozáson azoknak is köszönetet mondott, akik támogatták Magyarországot az elmúlt négy évben a „kommunista örökség”, a gazdasági válság és a Magyarországot támadó nemzetközi szereplők elleni harcban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.