Testvért küldtek testvér ellen

Tbg
külföld
2014 március 07., 10:39
comments 51
photo_camera Sean Gallup/Getty Images

A krími miniháború egyik fegyvertelen hősével készített interjút a brit Telegraph. Mamcsur ezredes annál az ukrajnai tartott légibázison szolgál, Belbeken, amelyet az orosz katonai egységek elfoglaltak.

A legfeszültebb 5 óra a Krímen

photo_camera Sean Gallup/Getty Images

A bázist maszkos, jelzés nélküli egyenruhában érkező, oroszul beszélő fegyveresek szállták meg február 27-én és felszólították Mamcsur ezredest és katonáit, hogy azonnal lépjenek le.

„Nem akartam, hogy lemészárolják az embereimet, inkább tárgyaltam velük”

– mondja Mamcsur, akit azóta is hívogatnak és hősként ünneplik, amit ő visszautasít.

Katonáival elhagyta a bázist, ám másnap egy hirtelen ötlettől vezérelve elindultak vissza, fegyvertelenül.

„Spontán ötlet volt, hogy őszinte legyek. Szerencsejátékot játszottam. Katonák vagyunk és vannak kötelességeink, ahogy nekik is, és azt reméltem, majd ők is megértik, hogy csak vissza szeretnénk menni dolgozni.”

Az oroszok – akik magukról azt állították, hogy a rendre felügyelő önkéntesek – végül Mamcsurt nem, de néhány katonáját elkísérték a bázisra, hogy körülnézzenek. Addig az ezredes farkasszemet nézett az oroszokkal, míg a fegyvertelen ukránok fociztak.

A Szevasztopoltól pár mérföldre lévő Belbeken 45 MiG-29-es vadászgép állomásozik.

photo_camera REUTERS/Vasily Fedosenko

Mesterségesen szítják a gyűlöletet

Mamcsur Kijevtől délre született Umanban, és fiatalon katonának állt. Vadászpilóta lett. Elég hamar előléptették, a Krímre rendelték a 204. taktikai légi alakulat élére. Azóta itt élnek feleségével.

„Imádunk itt élni, Szevasztopol a világ egyik legjobb városa, a Krím gyönyörű. Amióta itt vagyunk, soha, semmiféle feszültséget nem tapasztaltunk oroszok, ukránok és tatárok között, az egész csak most kezdődött.”

A házaspár, akiknek rokonaik élnek Fehéroroszországban és Oroszországban is, a Telegraphnak azt mondta, hogy szerinte szándékosan ugrasztották össze az oroszokat és az ukránokat, és ebben a helyi orosz tévé is benne volt, amikor a kijevi ellenzéki tüntetőjet fasisztázták és riogatták a krímieket.

„A belarusz, az orosz és az ukrán ugyanaz a szláv nép . A különbségek csak formalitások. Akárki adta ki a parancsot (a reptér elfoglalására - a szerk), testvért küldött testvér ellen. Ez egy őrült helyzet.”

(Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.