Továbbra is marad a férfiuralom a Parlamentben

POLITIKA
2014 március 08., 08:19
comments 26

A most leköszönő országgyűlésnek 35 női tagja van, ez kevesebb mint tíz százaléka a parlamentnek. Ez az arány várhatóan nem változik a következő négy évben sem. A Policy Solutions becslése a Blikkben jelent meg, e szerint körülbelül két tucat nő kerülhet be a csökkentet számú, 199 fős patkóba.

photo_camera Szabó Tímea akciózik a Parlamentben.

A várható számokat a legutóbbi közvélemény-kutatásokból kalkulálták: Fidesz-KDNP 51, Kormányváltás 33, Jobbik 13 százalékot kapna. A Fidesz összesen 14 nőt indít a választáson, a Kormányváltás 46-ot. A két párt aránya, tehát sokat számít a parlamentbe kerülő nők számában. Egy szoros eredmény esetében 21-22 nő ülhet április hat után az országgyűlésben, ha az LMP bejutna akkor emelkedne ez a szám 23-24 főre.

PARLAMENT_8

Ez a közel 10-12 százalék az arab országokkal megegyező arány, az unió nyugati államaiban 30 százaléka nő a parlamentek tagságának, Skandináviában éri el az 50 százalékot. (Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.