Jön a Zohydro: a fájdalomcsillapító, ami még nagy bajt fog okozni

Egészségügy
2014 március 09., 21:21
comments 66

A hónapban a Vicodinnál tízszer erősebb fájdalomcsillapító kerül piacra Kaliforniában, annak ellenére, hogy az orvosok és a szakértők határozottan tiltakoznak ellene.

photo_camera Ilyennek képzelem a gyógyszer
alkohollal való keverését

Az ópiumtartalmú gyógyszer gyártói már kiadtak egy nyilatkozatot arról, hogy a gyógyszer csak saját felelősségre fogyasztható. Szerintük a tabletta olyan erős fájdalmak kezelésére való, amikre nincsen alternatív kezelési lehetőség.

Kizárólag tiszta hidrokodon van benne, és nem tartalmaz Tylenolt vagy paracetamolt. Mivel a tablettát könnyű eltörni, számítanak arra, hogy vissza fognak vele élni.

Dr. Jim Keany a Szent József Kórházból azt állítja, egy tabletta elég ahhoz, hogy megöljön egy csecsemőt.

„Más gyógyszerekhez adnak Tylenolt, amiből senki sem szedne sokat, mert mindenki tudja, hogy tönkreteszi a májat. De mivel ebben nincs Tylenol, tökéletes a kábítószerezőknek a visszaéléshez”

– mondta dr. Keany.

Az orvosokból, mentősökből és gyógyszerészekből álló Fed Up! nevű csoport február végén nyílt levélben tiltakozva írta azt, hogy:

„Egy súlyos kábítószer-függőségi járvány közepén, amikor így is túl sok opioidot írnak fel a függőknek, az utolsó dolog, amire az országnak szüksége van, egy új, veszélyes, sokkal erősebb opioid.”

Egy kutatás szerint, amit az amerikai kormány rendelt meg, a drogfüggők több mint fele fájdalomcsillapítókon él. A Zogenix honlapja szerint a gyógyszerhez járó figyelmeztetés felhívja a figyelmet többek között arra, hogy a gyógyszer alkohollal keverve halált okozhat. (Gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt