Jön a Zohydro: a fájdalomcsillapító, ami még nagy bajt fog okozni

A hónapban a Vicodinnál tízszer erősebb fájdalomcsillapító kerül piacra Kaliforniában, annak ellenére, hogy az orvosok és a szakértők határozottan tiltakoznak ellene.

Ilyennek képzelem a gyógyszer alkohollal való keverését

Az ópiumtartalmú gyógyszer gyártói már kiadtak egy nyilatkozatot arról, hogy a gyógyszer csak saját felelősségre fogyasztható. Szerintük a tabletta olyan erős fájdalmak kezelésére való, amikre nincsen alternatív kezelési lehetőség.

Kizárólag tiszta hidrokodon van benne, és nem tartalmaz Tylenolt vagy paracetamolt. Mivel a tablettát könnyű eltörni, számítanak arra, hogy vissza fognak vele élni.

Dr. Jim Keany a Szent József Kórházból azt állítja, egy tabletta elég ahhoz, hogy megöljön egy csecsemőt.

„Más gyógyszerekhez adnak Tylenolt, amiből senki sem szedne sokat, mert mindenki tudja, hogy tönkreteszi a májat. De mivel ebben nincs Tylenol, tökéletes a kábítószerezőknek a visszaéléshez”

– mondta dr. Keany.

Az orvosokból, mentősökből és gyógyszerészekből álló Fed Up! nevű csoport február végén nyílt levélben tiltakozva írta azt, hogy:

„Egy súlyos kábítószer-függőségi járvány közepén, amikor így is túl sok opioidot írnak fel a függőknek, az utolsó dolog, amire az országnak szüksége van, egy új, veszélyes, sokkal erősebb opioid.”

Egy kutatás szerint, amit az amerikai kormány rendelt meg, a drogfüggők több mint fele fájdalomcsillapítókon él. A Zogenix honlapja szerint a gyógyszerhez járó figyelmeztetés felhívja a figyelmet többek között arra, hogy a gyógyszer alkohollal keverve halált okozhat. (Gawker)