https://444.hu/assets/vagy-bicikli-auto.jpg

Nagy Vagy: autó vagy bicikli?

életmód
2014 március 09., 19:01

Csakis az autó

Autóval járni az emberi kultúra csúcsa. Úgy mondom ezt, hogy nincs jogosítványom, ezért senki nem vádolhat elfogultsággal.

De egyszerűen nem dobhatunk el kétezer évnyi zsidó-keresztény kultúrát pár izzadságszagú hippi miatt.

A nyugati civilizáció fejlődése a lovak háziasításától, a lovakkal húzatott szekéren, a vasúton és a gőzgépen keresztül egyenesen vezetett az autóig. Ez teremtette meg a modern világot, és csak ez lehet az alapja a világ legjobb országának, az Egyesült Államok töretlen fejlődésének. Nem is csak a fejlődésnek, de a szabadságnak is.

Csak az autó adhatja meg azt a lehetőséget, hogy bármikor, bárhová elindulhassunk, és viszonylag veszélytelenül oda is érjünk. Ez az ötvenes, hatvanas, hetvenes évek amerikai álma, amikor még rendben volt a világ jobbik fele. Ennél sokkal fontosabb érv, hogy a civilizált ember nem büdös. Aki autóval megy dolgozni, az nem lesz büdös. Aki biciklivel, az igen. Gyalogolni meg az állatok szoktak.

-Kerner Zsolt

Csakis a bicikli

Látta már Orbán Viktort biciklin? És Gyurcsány Ferencet? Kell még több érv amellett, hogy micsoda találmány is ez, amire egyikük sem mer felülni?

Biciklisnek lenni igazán jellemformáló. Csak felülsz a biciklire, és azonnal egy olyan kisebbség részévé válsz, amit mindenki utál.

A dugóban álló, vagy kétségbeesetten parkolóhelyet kereső autósok teljes szívedből gyűlölnek, ha elmész mellettük. Vagy van az a klasszikus magabiztos autós, akivel egyszerre érkezel egy kereszteződéshez, és hiába van elsőbbséged, helyrerak a több száz kilóval nehezebb vasával, mintha farokméricskélés lenne a KRESZ. Ha valaki mindenáron versenyezni akar, arra a bicikli is kiválóan alkalmas, bár nyilván nehezebb önerőből arcoskodni, mint egy X6-os mögött. Tudjuk, tudjuk, a biciklis az, aki átmegy a piroson, és életveszélyesen cikázik az autók között, de egyszer elbaszom ám, aztán nézhet majd a hülyegyerekje. Hiába no, autósból csak olyanugyan van, nincs köztük kalapos skodás, szőke női sofőr vagy a Balatonon rodeózó hammeres, hanem csak a türelmes, körültekintő, szabályt betartó, jól vezető fajta.

Aztán ha biciklis vagy, akkor utálnak a tömegközlekedők is. A hónaljszagú tömött buszról csak azért nem szórnak jancsiszöget a bringát eléd, mert nem lehet kinyitni az ablakot.

És ne felejtsük el a legkeményebb csatateret, a járdát, ahol ember feszül embernek. Ahol akkor is beszólnak, ha nem vagy olyan vadparaszt, hogy centizgesd a gyalogosokat vagy lecsöngesd őket. (Nyilván azért, mert vannak ilyen vadparasztok.) Esetleg a veled bicikliző gyereket nem mered leengedi az autók közé, ezért vagy kénytelen szlalomozni, ami se neked, se a gyalogosoknak nem nagy öröm. De azért talán érdemes megemlíteni, hogy biciklivel is pont annyi helyet (vállszélesség) foglalsz el a járdán, mint bicikli nélkül. És akkor is szeretnéd megkerülni az előtted kényelmesen battyogó párt, ha gyalog lennél.

De ne törődj semmivel, ne használj agyatlanul csengőt, ne üss el gyalogost, ne akar elüttetni sem saját magad, csak tekerj egy kurva jót.

-Haszán Zoltán

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.