A bankszámlakivonat rejtelmei

bankmonitor
2014 március 10., 13:29
comments 5

A rezsidémon elleni háború megindulása óta sok szó esik arról, hogy az átlagember számára nem mindig érthető, mi és miért szerepel a gáz- vagy a villanyszámlán. Ám nem csak a közműcégek alkalmaznak első látásra nehezen értelmezhető kifejezéseket, hanem a bankok is. Vegyük sorra és dekódoljuk azokat a kifejezéseket, amelyekkel a bankszámlakivonatunkon találkozhatunk.

Zárolt összeg:

Az első látásra vészjósló kifejezéstől valójában nem kell tartanunk, egyszerű technikai ügyletet takar. Amikor bankkártyával fizetünk, annak összegét a bank zárolja a számlánkon, ahhoz tehát nem férhetünk hozzá. Néhány nap is eltelhet addig, amíg az elfogadóhely bankja le nem hívja a szóban forgó összeget.

Elérhető egyenleg:

Ártalmatlannak tűnik, de nem árt figyelni, mi van mögé írva. Főként azoknak ajánlott szemmel tartani, akiknek folyószámla hitelkeretük van. A nekünk járó hitelkeret ugyanis része az elérhető egyenlegnek. Ha figyelmetlenül vígan költekezünk, mert van elég pénz az elérhető egyenleg soron, a hónap végén könnyen kiderülhet, hogy elég drága hitelből szórtuk a pénzt.

Visszautasított tétel:

Ha rosszul töltünk ki egy banki megbízást, például utaláskor elrontjuk a számlaszámot. Esetleg ha nincs elég pénz a számlánkon az átutalás teljesítéséhez, a bank vissza fogja utasítani a megbízásunkat. Ilyenkor nincs mese, újra megbízást kell adnunk.

Fedezethiány:

A kifejezés azt jelzi, hogy a teljesítéskor nem volt elég pénz a számlán és a megbízás emiatt nem teljesült. Ha hitelfelvételt fontolgatunk, nagyon figyeljünk arra, hogy ez a szó ne szerepeljen a bankszámla kivonatunkon, mert ez rossz pont a hitelkérelem elbírálásakor.
Végezetül egy jó tanács: időről időre érdemes átnézni a bankszámla költségeit, mert mostanság a bankok gyakran változtatják a díjaikat és könnyen előfordulhat, hogy egy-egy számla alaposan megdrágul. Az alábbi kalkulátorral néhány kattintással kiderül, mennyire ideális a mostani számlacsomag?