A DK Rogán Antal kampányköltései felől érdeklődik

POLITIKA
2014 március 10., 15:47
comments 4

A baloldali összefogás pártjai szerint a Fidesz több képviselőjelöltje, így Rogán Antal frakcióvezető is {többet költ a kampányra a törvényesen megengedett egymillió forintnál” – mondta az V. kerületi önkormányzat előtt tartott sajtótájékoztatóján Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja.

Kerék-Bárczy Szabolcs a polgármesternek címzett kérdéseket olvasott fel:

  1. Az V. kerületi önkormányzat illetve egy tulajdonában lévő cég valóban szerződéses viszonyban áll a „pestisracok.hu szélsőséges portált” üzemeltető Gerilla Press Lapkiadó és Médiatanaácsadó Kft.-vel?
  2. A cégnek tényleg havonta egymillió forintot fizetnek?
  3. Az önkormányzat kötött-e szerződést az Absolute Occasion Kommunikációs Ügynökséggel?
  4. A kft. valóban több mint nettó 131 millió forintot kapott?
  5. A kerület mennyit fizet a City Magazinnak az abban megjelenő önkormányzati hirdetésekért?

A főváros 1-es választókerületében induló baloldali képviselőjelölt szerint emellett „nem is annyira burkolt kampánytámogatásnak tekinthető”, hogy az önkormányzat „indokolatlanul” támogat egy „szélsőjobboldali műveket is forgalmazó” könyvesboltot, aminek ügyvezetője a Civil Összefogás Fórum egyik vezetője, Bencsik András.

Végül azt mondta, hogy a Fidesz és Rogán Antal eddig nem volt hajlandó elszámolni a rájuk bízott közpénzekkel, ezért azt is tudni akarta, hogy pontosan mennyit költenek a polgármester országgyűlési képviselőjelölti kampányára.

Puskás András a kerület fideszes alpolgármestere a helyszínen azt mondta:

  • a képviselő által említett szerződések az EU-s támogatások kommunikációjához kapcsolódnak,
  • azok nincsenek összefüggésben a kampánnyal, mert egy több éves időszakot ölelnek fel.

Arra is kitért, hogy a Kerék-Bárczy Szabolcsot támogató pártok képviselői is ott ülnek azokban az önkormányzati testületekben, amik ezekről a szerződésekről döntöttek, ezért tudhatott volna arról, hogy mi áll bennük. Az EU előírása, hogy a fejlesztések kommunikációjáról kötelező külsős cégekkel szerződést kötni – mondta Puskás.

A Fidesz a törvényi határidőn belül minden egyes kampányra költött forinttal el fog számolni

– mondta Puskás, aki szerint a jelöltek a Magyar Államkincstártól egymillió forintnyi közpénzt kapnak a kampányukra, de Kerék-Bárczy Szabolcs szavaival ellentétben összesen ötmilliót költhetnek, és a Fidesz egyetlen politikusa sem lépi át ezt a határt.

Az Összefogással a Belvárosért Polgári Egyesület alapszabályában rögzített feladata az önkormányzat és a polgárok közötti együttműködés, kommunikáció segítése. Ezért az egyesület elnöke felajánlotta az önkormányzatnak, hogy közcélú hirdetéseket díjmentesen elhelyezhetnek az újságban, így tették közzé a március 15-i ünnepség, és az EU által finanszírozott közterület fejlesztéssel kapcsolatos meghívót. Ezekért a megjelenésekért az önkormányzat nem fizetett semmit az egyesületnek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.