Elhunyt William Guarnere

GYÁSZ
2014 március 10., 14:55
comments 17

Az amerikai hadsereg legendás 2. világháborús különítményének, az elit alakulatnak az utolsó előtti tagja: az egykori őrmester 90 évesen hunyt el szombaton szülővárosában, Philadelphiában.

Guarnere és tucatnyi katonatársa (az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ezredéhez tartozó Easy század) Stephen E. Ambrose Az elit alakulat című regénye, illetve az ez alapján Tom Hanks és Stephen Spielberg által készített azonos című, 10 részes filmsorozattal vált ismertté. A könyv Richard Winters (1918-2011) őrmesternek a 2. világháborúhoz és csapattársaihoz fűződő emlékein alapszik.

Guarnere 1942-ben vonult be a hadseregbe, ejtőernyős vadásznak képezték ki. Az Easy századdal részt vett a normandiai partraszállásban, egészen az ardenneki offenzíváig harcolt, amikor egy tüzérségi gránát leszakította az egyik lábát. A Wild Bill becenevű Guarnere vad dühvel harcolt az ellenséggel, miután bátyja Olaszországnál elesett.

A század utolsó életben lévő tagja Donald Malarkey hadnagy (később tiszt), aki júliusban lesz 93 éves. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.