Elhunyt William Guarnere

2014 március 10., hétfő 14:55
17

Az amerikai hadsereg legendás 2. világháborús különítményének, az elit alakulatnak az utolsó előtti tagja: az egykori őrmester 90 évesen hunyt el szombaton szülővárosában, Philadelphiában.

Guarnere és tucatnyi katonatársa (az amerikai hadsereg 101-es légiszállítású hadosztályának 506-os ezredéhez tartozó Easy század) Stephen E. Ambrose Az elit alakulat című regénye, illetve az ez alapján Tom Hanks és Stephen Spielberg által készített azonos című, 10 részes filmsorozattal vált ismertté. A könyv Richard Winters (1918-2011) őrmesternek a 2. világháborúhoz és csapattársaihoz fűződő emlékein alapszik.

Guarnere 1942-ben vonult be a hadseregbe, ejtőernyős vadásznak képezték ki. Az Easy századdal részt vett a normandiai partraszállásban, egészen az ardenneki offenzíváig harcolt, amikor egy tüzérségi gránát leszakította az egyik lábát. A Wild Bill becenevű Guarnere vad dühvel harcolt az ellenséggel, miután bátyja Olaszországnál elesett.

A század utolsó életben lévő tagja Donald Malarkey hadnagy (később tiszt), aki júliusban lesz 93 éves. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt