Nagy vagy: vidék vagy Budapest?

életmód
2014 március 10., 05:10
comments 119

Csakis a vidék

Egyértelműen vidék. VIDÉK. Szokták mondani, hogy mennyi minden van a városban, ami nincs vidéken, és hogy emiatt tök kényelmetlen a vidéki élet. Nem tudom, ezt megkérdezték-e már megállókban ácsorgó városiaktól. A város mindennek csak ígérete.

A városban minden van, pontosabban semmi nincs. Csak egy példa: a villamos talán fél percet tölt a megállóban, majd 5-10 percig nincs ott... akkor hogy is van ez?

Vidéken pl. nem kell várni a villamosra, mert nincs villamos. Nem kell várni a metróra, mert nincs metró. Sőt, nem kell várni az előtted haladó autóra, mert nincs forgalom.

Ráadásul az ember a városban mindenről elfeledkezik, ami valamikor az Élethez kötötte. Vagy látott már vidékit megijedni egy kutyától? Zavarba jönni egy bőrös csirkemelltől? Lelkesen trappolni valami tüntetésen, hogy aztán évekkel később csalódottan az ellenkező irányba meneteljen?

És majd elfelejtettem: FRISS LEVEGŐ.

- TBG

Csakis Budapest

Egyszer voltam vidéken. Nem volt jó. Persze nem arról van szó, hogy ne lehetne csomó nagyszerű dolgot találni Magyarország zegzugos tájain barangolva. De minek, ha ugyanez a sokszínűség visszajön egyetlen városban is? Budapestnél tényleg alig van most menőbb város Európában, és épp nem azok miatt a dolgok miatt, miket a CNN meg a New York Times párhavonta a toplistáira pakol. Hanem a heroikus küzdelem miatt, amit ez a város vív azokkal az idiótákkal szemben, akik mindenáron élhetetlenné akarják döngölni.

A vidéki Magyarország ráadásul nagyon direkt, azt kapod, amire számítasz. Sehol a kaland, sehol a meglepetés. A fővárosban viszont küzdened kell, megtalálni a hetes buszra felpréselődött nyugdíjas csoportok, az idegbeteg taxisok, a mindenhol felszámolt zöldterületek mögött a csillogást. Ez pedig elkötelezettséget és rajongást kíván, különben tényleg marad az agglomerációba vagy Londonba menekülés. És Budapest díjazza az elköteleződésed, amennyit beleadsz, annyit kapsz vissza, minél több energiát szánsz a felfedezésére, annál pulzálóbb várost fogsz megismerni. Mikor történnek vajon ilyen csodák vidéken?

- Horváth Bence

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.