https://444.hu/assets/vagy-balaton-croatia.jpg

Nagy Vagy: Balaton vagy Horvátország?

életmód
2014 március 11., 12:29

Csakis a Balaton

Komolyan, ki akar az autóban rohadni nyolc órát, hogy egy köves parton strandoljon, össze-vissza hullámzó vízben pacsáljon, ami sós is, miközben milliónyi pucér német nyugdíjas veszi körül, és közben több a magyar, mint a Lehel téri piacon?

A Balatonnál ott a biztonságérzet, hogy látod a túlpartot, bármeddig is úszol, baj nem érhet, és ha megszomjazol, még inni is tudsz belőle.

Egy zánkai emléke mindenkinek van, valami haverja egy kézen-közön szerzett nyaralóval mindenkinek van, a Balatoni nyárt meg mindenki kívülről tudja.

A jó magyar tengert körülöleli a magyar Toszkána, és bárhol megállsz, kapsz két pofára valót a finom magyar halból, a hekkből. És közben kevés a magyar, mert luxyn drága a Balcsi. Kell ennél több?

Autópálya odavisz, Balaton Sound mindent visz. Néha meg szar az idő, legalább biztos nem leszel bőrrákos.

Krk szigetén meg még sosem láttam vízibiciklit.

- Botos Tamás

Csakis Horvátország

A horvát tengerpartnál nincs szebb Európában. Az olasz tengerpartok például a nyomába sem érnek. A Coke Club meg sajnos nem is szerepel azon a számegyenesen, ahol az igényes nyaralók a csodálatos vízpartokat mérik.

A horvát tengerpart talán egy hajszálnyival drágábbnak tűnik, mint egy balatoni nyaralás, de az a nagy különbség a kettő között, hogy mikor Horvátországból hazatérsz, nem érzed úgy, hogy minden ráfordított fillér kidobott pénz volt, és hogy még a munkahelyed is kellemesebb hely az Aranypartnál. És az sem fordulhat elő az emberrel, hogy a kibérelt házban villanykörténként kell ráfizetni az előre kialkudott árra.

A horvát tengerpart nem valami hű de híres a gasztronómiájáról, de egy friss tengeri hal, vagy egy akármelyik büfében elkészített csevap sokkal kevésbé okoz hányingert, mint a vizes tejföllel, olvadt trappistával, és napon hevült fokhagymás szósszal meglocsolt olajos lángos Ászok sörrel.

Nehéz volna most felsorolni az Adria partján sorakozó világra szóló látványosságokat, természetvédelmi területeket és műemlékeket. A pulai római kori romok, Diocletianus-palotája Split partján, hogy Adria gyöngyét, Dubrovnik belvárosát ne is említsük. De az tény, hogy görög falu nincs a horvát tengerparton.

- Ács Dániel

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.