Nem rengeteg szcientológus rendezvény tesz valakit szcientológussá

Egészségügy
2014 március 11., 06:37
comments 61
  • Pár hónap alatt komoly változások zajlottak le a józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumban: kirakták a tűcsereprogramot szervező Kék Pont Alapítványt, és új koordinátort kapott a testület.
  • A koordinátor, Szomor Katalin sok szcientológus rendezvényen felbukkant.
  • De ez sem szerinte, sem a kerület szerint nem jelenti azt, hogy szcientológus lenne.

A helyreigazítás

Február végén írtunk arról, hogy Szomor Katalin lett a józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) koordinátora, és arról, hogy Szomor korábban többször szerepelt a szcientológiai egyháztól nem túl messze álló rendezvényeken.

A cikk megjelenését követően levelet kaptunk Szomor Katalintól, amiben helyreigazítást kért. Levelében azt írta:

„Többször feltűnt a több drogprevenciót futtató Szcientológus Egyház környékén” írja rólam a cikk írója, azt a félreértést keltve, mintha személyemben érintve lennék, vagy bármilyen más módon támogatnám a Szcientológiai Egyházat. Ezt azzal kívánja alátámasztani, hogy több más európai közszereplővel, professzorral, diplomatával együtt, több évvel ezelőtt, részt vettem Brüsszelben egy szakmai konferencián, ahol a Drogmentes Maraton szakmai tanácsadójaként előadást tartottam, és a konferenciának otthont adó épület a Szcientológiai Egyház tulajdonában volt. Több évtizedes szakmai pályafutásom során sokezer előadást tartottam, belföldön és külföldön, többek között tudományos konferenciákon, egyetemeken, és sajnos nem tudom felidézni, hogy az eseményeknek otthont adó épületek kinek vagy minek a tulajdonában voltak. Így brüsszeli ottlétemet is kizárólag szakmai szempontok motiválták.

– írja Szomor, azt azonban nem említi meg, hogy az a bizonyos brüsszeli rendezvény az Európai Szcientológia Egyházak első szervezetének megnyitója volt, több mint ezer szcientológus és meghívott vendég társaságában. Biztos nem volt feltűnő. Ez a kép is akkor készült róla:

photo_camera Képünk nemcsak illusztráció. Forrás: scientologynews.org

De kevés keresgéléssel könnyen találtunk még szcientológus-gyanús rendezvényeket Szomor részvételével, például 2008-ból, szintén Brüsszelből, vagy például ezt a konferenciát 2005-ből. Szomor Magyarországon is rendszeresen részt vesz a szcientológiai egyházhoz köthető Drogmentes Magyarországért mozgalom rendezvényein, legutóbb egy hónapja láttuk előadni egy meglehetősen szcientológusnak látszó konferencián.

Levelében Szomor kifogásolta, hogy az ügybe belekevertük a Drogmentes Maratont:

A Drogmentes Magyarországért Maraton elnevezésű, szakmailag sikeres, sportos drogmegelőzési programot szakmailag is és személyemben is támogatom, ahogy teszi ezt számtalan magyar- és világcég, magyar élsportoló, művész, tudós és társadalmi szervezet (például a Paksi Atomerőmű, a Nike, az Adidas, Görbicz Anita, Dr. Molnár Tamás, Gálvölgyi János, Geszti Péter, Vikidál Gyula, Dr. Szikinger István, az Országos Polgárőr Szövetség, az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata, a Győri ETO férfi futballcsapata, Magyar Vízilabda Szövetség stb.) is.

Maga a Drogmentes Maraton első ránézésre tényleg kikezdhetetlen: megismertetni az iskolásokat a kábítószer-fogyasztás veszélyeivel teljesen helyénvaló cél. De arról, hogy olyan kirakatszervezetek mögé bújva, mint amilyen a Maraton is, hogyan téveszt meg sokakat a szcientológus egyház, 2008-ban a NBH feljegyzéseire építve már a Heti Válasz is részletes cikket közölt.

A maratont minden évben összehozó szervezet sem titkolja különösebben, mi közük van a szcientológusokhoz:

Az Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalmat magyar szcientológusok hozták létre azzal a céllal, hogy L. Ron Hubbard kutatásait felhasználva hozzájáruljanak a drogmentes Magyarország megteremtéséhez.

írják  a honlapjukon.

Szomor levele így folytatódik:

Vallásomat tekintve egyébként Római Katolikus vagyok. Szégyenteljesnek tartom, hogy a XXI. században, pusztán egy – bizonyos érdekcsoportok által preferált társadalmi rétegek jogait oly’ nagy hévvel védő – liberális hírportál hazug állítása miatt kell a vallási hovatartozásomat megvédenem.

És tényleg szégyenteljes lenne, ha bárkit vallási hovatartozása miatt támadnánk. Csakhogy a szcientológiát, hasonlóan sok ország kormányához, nem szívesen tekintenénk vallásnak.

Miért fontos ez?

De egyébként meg tényleg azt gondoljuk, hogy hihet nyugodtan bárki a 75 millió évvel ezelőtt felbukkant, hidrogénbombával rendelkező gonosz űrlény legendájában. Az ügynek azonban van egy komolyabb vetülete is: a keresztesháború, amit a szcientológusok bizonyos terápiás és ártalomcsökkentő módszerek ellen vívnak.

A szcientológiai egyház ugyanis radikálisan pszichiátria- és gyógyszerellenes. A drogok esetében pedig nem hisznek az ártalomcsökkentésben. Legismertebb kábítószerügyi szervezetük a Narconon, ami bár hivatalosan független az egyházuktól, de szintén a sci-fi író Hubbard alapította. Egy hónapja egy magyarországi konferencián, ahol amúgy Szomor Katalin is részt vett, a Narconon magyarországi vezetője, Ferencz Mária arról beszélt, hogy rehabilitációs terápiájuknak lényege, hogy bármiféle gyógyszer alkalmazása nélkül szoktatnak le bárkit bármiről, egy drogfüggőt például 4-5 nap alatt "meg tudnak gyógyítani".

És bár Tom Cruise szerint ez a világ egyetlen hatékony rehabilitációs programja, a Narconon terápiás elveit nagyon komoly szakmai kritika övezi.

Egy 2009-es, Hír Tv-nek adott interjúban Szomor Katalin az országgyűlés kábítószerügyi eseti bizottságának szakértőjeként  is az ártalomcsökkentés ellen érvelt, és többek között arról beszélt, hogy általános iskolában tartott előadásokkal, gyerekenként évente 2-3 ezer forintból megoldható lenne a prevenció, és ezzel meg lehetne akadályozni hogy több százezer gyerek kerüljön a drog hálójába. Enélkül viszont milliókat lehet elkölteni a kezelésükre. Hogy ez az elmélet hogyan fér össze a nemzetközi szakirodalommal, arról Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője írt még az Indexen 2009-ben.

Nem fér bele

Amit jelenleg biztosan tudni, hogy a Kék Ponttal minden hivatalos együttműködést megszakított az önkormányzat, Szomor Katalin viszont ezentúl a KEF koordinátora lesz. A helyzet azért is érdekes, mert Józsefvárosban a legrosszabb a helyzet, sok az intravénás szerhasználó, a Kék Pont szakemberei pedig közegészségügyi katasztrófától tartanak.

A józsefvárosi önkormányzat szerint azonban a változások pozitív irányba hatnak, és szó nincs szcientológusokról beszivárgásáról:

„Én magam és a kerület vezetése is nagyon rossz szemmel néznénk, ha a szcientológiai egyház a kerület bármelyik szervezetében felbukkanna”

– mondta Ferencz Orsolya fideszes önkormányzati képviselő, akit a KEF legutóbbi ülésén az egyeztetőfórum elnökévé is választottak.

Ugyanakkor Ferencz elmondta, hogy legjobb tudomásuk szerint Szomor nem szcientológus, és ezt maga Szomor is megerősítette nekik. A képviselő szerint az új koordinátor szakmai életútja közismert, a Drogmentes Magyarországért Maratonnak pedig Szomor mellett számtalan olimpikon és híresség a támogatója, de a rendezvényt támogatja a Paksi Erőmű és a veszprémi kézilabda-csapat is.

„Erre ráütni azt a stigmatizáló jelzőt, hogy ezek mind szcientológusok lennének, ezt én nagyon komoly csúsztatásnak érzem”

– mondta Ferencz, aki szerint a KEF körüli változásokról csak szakmai vitát érdemes folytatni, de hasonló lebegtetett hírbehozások nem tartoznak ebbe a kategóriába. A KEF átszervezésébe után Szomor Katalin csak egyike az új szereplőknek. Ferencz szintén új résztvevőként említette a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályát vezető Bozzay Krisztinát, és több kerületi civil szervezetet.

A Kék Pont viszont tényleg távozik, Ferencz szerint a kialakult feszült helyzet és a civilek részéről tapasztalt kooperáció teljes hiánya miatt ez a változás csak segítheti az egyeztetőfórum hatékony munkáját.

Változást hozhat a kerület drogstratégiájában az is, hogy az ártalomcsökkentés mellett egyre nagyobb hangsúlyt akarnak helyezni a prevencióra és a gyógyulásra. Ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy a Péterfy kórház segítségével induljon majd kontrollált tűcsere, ennek most a szakmai vitája zajlik éppen.

„A Kék Pont azt ígérte nekünk, hogy az ittlétük majd könnyítést jelent Józsefváros drogproblémáira. Ehelyett viszont a helyzet csak rosszabbodott”

– mondja Ferencz, aki szerint csak olyan megoldásokat fognak támogatni, amelyek a rehabilitáció és a gyógyulás irányába hatnak. A képviselő szerint a Kék Pont ezzel szemben az ártalomcsökkentés nevében a drogozást liberalizáló, megkönnyítő, és valójában a fogyasztókat a halálba segítő utat kínált.

A Kék Pont egyik fő érve a tűcsereprogram védelmében, hogy azokban az országokban, ahol a hasonló programokat visszavágták, megnőtt a HIV-fertőzöttek száma. A képviselőnő szerint azonban ez is vitatható állítás:

„Szakmailag is vita folyik arról, hogy a járványveszély mekkora, és hogy a drogos populációnak hány százaléka a betegségekben érintett, és hogy az-e a nagyobb veszély, hogy a fertőzött egészségügyi hulladékok ezrével hevernek közterületen, vagy pedig az, hogy a tűosztogatást korlátozzuk vagy befejezzük.”

Ferencz egy korábbi interjújában a jelenlegi helyzet feloldásaként nem tartotta elképzelhetetlennek belövőszobák bevezetését sem. Ezt azóta pontosította a képviselő, most elmondta, csak akkor lenne elfogadható ilyen jellegű ellátási forma, ha az kizárólag a gyógyítást, leszokást segítené elő, és a lehető legszélesebb körű addiktológiai szakmai konszenzus támogatná.

„De semmilyen módon nem kívánok a világ néhány nagyvárosában, kísérleti jelleggel működő, szélsőségesen liberális modellek támogatásában segédkezni.”

– tette hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.