Prágai filmfesztiválon nyert fődíjat Hajdú Eszter filmje

FILM
2014 március 11., 20:15
comments 7

Az One World nevű fesztiválon emberi jogokkal foglalkozó dokumentumfilmek versenyeznek egymással. A most 16. alkalommal megrendezett fesztivál fődíjasa lett Hajdú Ítélet Magyarországon című filmje, ami a romák ellen elkövetett sorozatgyilkosságok tárgyalásait dolgozta fel.

Az egész estét betöltő dokumentumfilmek kategóriájában 12 alkotás szerepelt. Az elismerést a rendező szerdán este veszi át a prágai Lucerna moziban.

"A bírósági tárgyalóterem nyomasztó légkörében játszódó film ahol gyilkosságok miatt a szélsőjobb négy képviselőjéről ítélkeznek, a mai társadalomról alkot magával ragadó és kompromisszumok nélküli képet."

- írta a zsűri indoklásában.

Az egyhetes szemlén több mint száz, az emberi jogokkal foglalkozó dokumentumfilmet mutattak be, a filmeket majdnem 30 ezer ember tekintette meg. Délelőtt az iskolásoknak vetítettek dokumentumfilmeket. Ezekre tanítóival együtt több mint nyolcezer diák látogatott el.

A filmről Hajdú Eszter 2011-ben mesélt az Origónak adott interjújában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.