Nem mindenkinek jár az olcsó szemét és víz

Szinte észrevétlenül módosította a víz- és szemétdíj rezsicsökkentéséről szóló törvényt Németh Szilárd és Rogán Antal. A február 6-án egy salátatörvény részeként elfogadott javaslat alapján a társasházak közös képviselőinek listát kéne készíteniük arról, hogy egy lakást magánszemély vagy más, nem természetes személy birtokol-e.

Minderre azért van szükség, mert:

  • rezsicsökkentés csak a természetes személyeknek jár;
  • a vízszolgáltatásra és a szemét elszállítására viszont a társasházak jellemzően egységként szerződnek.

Vagyis, most a közös képviselőknek le kéne jelenteniük, hogy egy társasház milyen arányban jogosult a rezsicsökkentésre, így a szolgáltatók március 10-től két számlát állíthatnak ki nekik.

Két baj van:

  • A törvénymódosításról szinte senki sem hallott, de még csak a szolgáltatók sem.
  • Az előírások szerint a közös képviselőknek havonta le kéne jelenteniük a szolgáltatóknak az arányokat.

Az előbbi magától értetődő. Az utóbbi meg azért probléma, mert elég életszerűtlen elképzelni, hogy a vízműcégek és a hulladékgazdálkodók hónapról hónapra egyesével feldolgozzák a beküldött listákat.

Az pedig, hogy a törvény alapján a vízműcégek és a hulladékgazdálkodók bármikor jogosultak betekinteni az adatszolgáltatást megalapozó adatokba és az alkalmazott módszertanba, még adatvédelmi aggályokat is felvethet - kész szerencse, hogy még az előző eshetőségnél is életszerűtlenebb.

Érdekes a törvény elképzelése arról is, hogyan szankcionálná a mulasztást. Amennyiben egy társasház nem jelenti le a lakók arányát, a szolgáltató a teljes rezsit kiszámlázhatja. A díjcsökkenés elmaradásának terhét pedig a közös képviselőnek kell viselnie, jelentsen ez bármit, mert a törvény arról már nem rendelkezik, hogy hogyan. (Via HVG)