Moszkvából kellett megtudnunk, hogy mennyire kemények a paksi feltételek

gazdaság
2014 március 13., 14:53
comments 183

Az orosz kormány csütörtökön fogadta el a paksi beruházást fedező hitelszerződést, és ebből az alkalomból ki is rakták az internetre a megállapodást. A szöveg lényegét a vs.hu ismertette először. A dokumentumot azóta levették az orosz kormány honlapjáról.

Benne van több minden, amiről a magyar kormány eddig hallgatott.

A legfontosabb újdonság, hogy ez az építkezés az első naptól kezdve pénzbe fog kerülni Magyrországnak.

Korábban Lázár János azt mondta, hogy a hitelt csak akkor kell elkezdeni törleszteni, ha az első új blokk már készen van, és arra törekszünk, hogy az önrészt csak az építkezés végén kelljen betenni.

Ennek az állításnak az első fele részben igaz. A második pedig nem jött össze. A megállapodás szerint legkésőbb 2026. március 15-én törleszteni kell az első részletet, akár van már erőmű, akár nincs. Ugyanakkor az építkezés költségeinek ötödét az első kapavágástól a magyar félnek kell állnia.

Az eddig is tudott volt, hogy az oroszok a beruházás 80 százalékára adnak hitelt, 20 százaléknak pedig önrésznek kell lennie. Most azonban kiderült, hogy az önrészt kezdettől bele kell tenni. A kivitelező Roszatom minden számlát két felé bont, és 20 százalékot eleve a magyar költségvetésnek nyújt be. Minden számlát 15 napig vizsgálhat a magyar kormány, ha két hét alatt nincs kifogás, akkor azt ki kell egyenlíteni.

Ez azt jelenti, hogy akár már az idén is komoly összeget kell majd áldozni a paksi beruházásra, hiszen a hitelt 2014-2025 között lehet lehívni.

A hitelt 21 év alatt kell visszafizetni. A törlesztést az első blokk elkészülte után kell megkezdeni, de legkésőbb 2026-ban. Vagyis ha csúszik a kivitelezés, akkor is törleszteni kell.

A kamat egyre nagyobb lesz. Az építkezés megkezdésétől a törlesztés megkezdéséig 3,95 százalék. Utána hétévenként emelkedik: 4,5, 4,8 majd 4,95 százalékra.

Ez kedvezőbb, mint amennyiért most a magyar állam képes hitelhez jutni a piacon, azonban egyáltalán nem biztos, hogy a 2030-as vagy 2040-es években ez kedvező euróhitelnek számít majd. (Idén februárban 5 évre átlagosan 5,31 százalékos kamatra, 15 évre átlagosan 6,69 százalékos kamatra tudott a magyar állam hitelt felvenni.)

Nemcsak a kamatok, hanem a törlesztendő rész is folyamatosan emelkedni fog. Az első hét évben a teljes tartozás 25, a következő hét évben 35, az utolsó hét évben pedig 40 százalékát kell visszafizetni. Vagyis a legnagyobb részt a legmagasabb kamat mellett kell majd törleszteni.

Évente kétszer kell utalni a törlesztőrészleteket, márciusban és szeptemberben.

Nagy büntetés jár, ha csúszunk. 15 napos csúszás esetén másfélszeres lesz a büntetőkamat. 180 napos késés esetén az oroszok felmondhatják az egészet, és egy összegben követelhetik vissza a pénzt. Előtörleszteni viszont lehet majd.

A szerződésről még a magyar parlamentnek is szavaznia kell, hogy hatályba lépjen. Ez a mostani tervek szerint csak a választások után történhet meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.