Egy londoni elemző szerint nem fikció a szivárogtatás

A héten robbant a bomba, Wiedermann Helga könyve alapján, miszerint Matolcsy György még gazdasági miniszterkén 2011. november 17-én egy ebéden elárulta a Goldman Sachs egyik munkatársának, hogy Magyarország az IMF-hez fordul. Ezzel csak annyi volt a hiba, hogy ez mindenféle hivatalos bejelentés előtt volt és okot adhatott a Goldmann Sachsnak, hogy spekuláljon a forintra. A jegybank ezt találkozót és az állítólagos szivárogtatást fikciónak nevezte.

AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Később Pleschinger Gyula, volt államtitkár azt mondta, hogy volt ilyen ebéd, de szivárogtatás és bennfentes információk szivárogtatása nem történt. A hvg.hu megkereste a Goldmann Sachs londoni irodáját, hogy ők mire emlékeznek, de nem kívánták kommentálni az információt. De Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője, már úgy nyilatkozik a hvg-nek 

Emlékszem, hogy hallottam a hírt pletykaként, és a hírügynökségeket kérdeztem, hogy miért nem jött eddig semmilyen nyilvános nyilatkozat erről, hogy igaz. 

A lap kiemeli, hogy az elemző nem tudta, hogy kitől származik a bennfentes információ. Az ilyen információcserét a magyar jog bünteti. (HVG)