Célunk volt, hogy sokat ne mutassunk magunkról

Tbg
POLITIKA
2014 március 14., 09:59
comments 88

A Bem moziban beszélünk meg találkozót az Új Dimenzió Párt elnökével (ÚDP).

Ez az egyike azon tucatnyi új pártnak, amelyek a semmiből felbukkanva az új választási rendszernek köszönhetően országos listát tudott állítani. A párt elnöke a 32 éves, focista és ifjúbaloldali múlttal rendelkező Kovács Szabolcs.

photo_camera Kovács Szabolcs és Nagy Gábor László
(Fotó: Botos "Totó" Tamás)

Kovács ananászfrizurás, sportos testalkatú fiatalember, nem az a tipikus pártelnöktípus. Kisérője, a párt újdonsült kommunikációs igazgatója, Nagy Gábor László, kevésbé sportos, de a harmincas évei közepén jár ő is.

Nagy Gábor László - amellett, hogy a párt kommunikációs igazgatója, a China Mart nevű kereskedelmi cég számára alvállalkozóként, megbízási szerződés köti, projektmenedzserként dolgozik a cég PR-ügyeit, menedzsertalálkozóit szervezi. Nem szeretné, ha mostani politikai szerepvállalása és üzleti karrierje egymásba fonódna. (A China Mart a XV. kerületben üzemelteti az azonos nevű plázát, ahol az alagsorban nemrég a 444 rejtett kamerája leplezte le, hogy számla nélkül árusítanak mindenféle termékeket a bérlők.)

Ha nagyon utánanézel, a Vas megyei MDF-nek is tagja voltam.

- mondja, és tényleg. 2006-ban jelöltje is volt a pártnak, ez az az időszak volt, amikor az MDF kétségbeesetten duzzasztotta fel széteső tagságát, egészen különös figurák, naivák és fogalmatlan fiatalok tűntek fel a párt környékén (Még az indexes időkben remek videót készítettünk róluk).

A pártelnök Budapestre utazik

Az ÚDP-nek 106-ból 49 helyen sikerült egyéni képviselőjelöltet állítania, megszerezve a jelöltállításhoz szükséges 500-500 aláírást, így jogosultak 176 millió forintos állami támogatásra.

A demokrácia ünnepeként is értékelhetnénk a történteket, mégis erős a gyanú, hogy ezek a szervezetek csak a zavarosban akarnak halászni - akár a kispártok gyengítésével, akár az állami támogatáshoz való hozzájutással.

photo_camera Sikeres jelöltállítás az egyes választókerületekben az ÚDP és az ÚMP színeiben. Alig van eltérés.
(Grafika: Tbg, Akiraly)

A kamupárt elméletét az is erősíti, hogy ugyanazokban a választókerületekben, ahol egy másik teljesen új pártnak, az Új Magyarország Pártnak is sikerült jelöltet állítani, ott tudtak ők is. Ez pedig felveti akár annak gyanúját is, hogy az ajánlóíveket egymásról másolták.

A Heti Válasz ráadásul Zuschlag János baráti köréhez köti az ÚDP-t és az ÚMP-t is, felvetve, hogy a frissiben szabadult volt szocialista most így keresi meg a nejlonzacskóba valót. A közös nevező, az ÚMP-s Táncsics Péter, aki mind az ÚDP elnökét, Kovácsot, mind Zuschlagot is ismeri.

Őszintén szólva nem voltam, és az interjú után sem vagyok meggyőződve arról, hogy az Új Dimenzió Párt nem egy kamupárt lenne, de kíváncsi vagyok, az olvasó mire jut.

Kovács szerdán utazott Szombathelyről Budapestre.

Mi járatban vagytok Pesten?

Az elnök: Kampányolunk erőteljesen.

A pártelnökről már az első pillanatban lászik, hogy nem a szavak embere, így az interjú során később is, tőmondatokból álló válaszait a sajtós egészíti ki.

Ez mit jelent?

A szóvivő: ...pontosabban előkészítjük a kampányt. Ami már kifejezetten a célcsoportunkkal foglalkozik, tehát kifejezetten a fiatalsággal, a diáksággal, illetve a felnőtt generációval foglakozik nyilván. Mi is csak kapkodjuk a levegőt, nem hittem benne, hogy sikerül az országos lista...
Az elnök: Te nem hitted, mi hittünk benne... Teljesen elhittük, hogy sikerülni fog.

Hol van a központja a pártnak?

Az elnök: Szombathely....
A szóvivő: És most beleírtuk a világtörténelembe ezt a helyet...
Az elnök: És most jelen pillanatban már Budapest.

Ez azt jelenti, hogy lesz itt is irodátok?

Az elnök: Az irodát nem tartjuk fontosnak. Egyrészt kampányidőszakban az országot kell járnunk, Budapestről könnyebb intézni a dolgokat.

Ezek után ráfordulunk a kényesebb témákra, a jelöltállításra, az ÚMP-vel való nagy arányú hasonlóságra.

Valóban másoltatok ajánlóíveket?

Az elnök: Nem, mi nem másoltunk, ezt visszautasítjuk. Nem is volt szükségünk rá. Az kellene megnézni, hogy hányan dolgoztak nekünk. Választókerületenként kb. 10-20 ember, aktivista, fiatalok, diákok és alkalmazottak, ami egy nagyon fontos szó, úgy gondolom.
A szóvivő: Igen, az egyik programunk az pont az, hogy a fiatalok találják meg a helyüket, és ne abban gondolkozzanak, hogy gyorsan húzzunk ki Angliába taxisofőrnek.

Ehelyett lehet az Új Dimenziónak ajánlóíveket gyűjteni?

A szóvivő: Nem a legjobb megoldás, de akinek pont egy 2-3 hónapos elfoglaltságra van szüksége, hogy tisztességes, becsületes munkával pénzt keressen, annak ez is megoldás, lehetőség.

A párt honlapján az szerepel, 2013-ban alakultak, Facebook-oldaluk első bejegyzése január 4-ei. A pártot január 7-én jegyezték be. Az állami támogatás csak a listaállítás után jöhet szóba, vagyis kérdés, honnan volt az induláshoz pénz.

Honnan volt a kezdőtőke a pártindításra, kerületenként 10-20 diák dolgoztatására?

A szóvivő: Az aktivisták voltak 10-20-an, kerületenként egy ember kap fizetést a tevékenységéért valamilyen támogatást. Nem nevezném fizetésnek...
Az elnök: Költségtérítést kaptak.
A szóvivő: A diákok vagy jókedvből - én is voltam aktivista ifjúkoromban - vagy mert ez egy jó buli, gyűjtöttek nekünk. Biztos a barátaiddal te is csináltál olyat, hogy elmentetek szórólapozni pár forintért, hogy együtt legyetek 2-3 órát...
Az elnök: Itt azért meg kellene említeni, hogy a diákok teljesen inaktívak a politika iránt - több ok miatt is, nem szeretnék belemenni, ez egy hosszabb dolog - de: Ezek a diákok, amikor beszélgettünk velük, és elmondtuk a párt céljait, hogy valójában róluk van szó, nagyon sokan, örömmel segítettek nekünk.
A szóvivő: Ja! Nincs ideológiai mázzal leöntve a történet, ez egy vonzó dolog lehet... Nincs rettentő sok tagunk, nem duzzasztottuk fel a pártot, ahogy ez most divat mostanában...

Hány tagot számlál az ÚDP?

A szóvivő: 47.

Hol voltatok eddig?

Az elnök: Nekünk egy bevett célunk volt, hogy nagyon sok mindent ne mutassunk magunkról. Sokkal nagyobb reklámnak gondoltuk, hogy a semmiből jövünk elő és foglalkoznak velünk. Egy dolgot sokkal jobban el lehet adni, ha a semmiből jön, mert akkor sokkal jobban rácsodálkoznak.

Mikor ismerkedtetek össze ti?

Az elnök: Egy hete.

Akkor érthetőbb, hogy a válaszokat az orrunk előtt egyeztetitek...

A szóvivő: Igen, mert Szabolcsék a semmiből akartak előtörni. Mint egy vidéki párt, csak rájuk lett húzva egy hiszti.

Rájuk lett húzva? Hogyan lehetséges az, hogy az ÚDP és az ÚMP jelöltjei szinte ugyanott tudták összegyűjteni az aláírásokat, illetve Táncsics Péter neve mindkét szervezetnél előkerült.

NGL: Tény, hogy a Szabolcs ismeri a Pétert.
Az elnök: Egy csapatban játszottunk, sportoltunk együtt. (..,) Egy baloldali ifjúsági szervezetben dolgoztunk együtt.
A szóvivő: Ugyanazokat az embereket találták meg, amikor éppen aktivistákról volt szó. Hasonló közösségeket ismernek. És van még a másik hiszti, a Zuschlag. Ez pozitív, mert ha Zuschlag Jánosról beszélünk, annak van egy ilyen pro-kontra oldala. De nincs kapcsolat, én nem is ismerem.

photo_camera "Én ismerem"
(Fotó: Botos "Totó" Tamás)

Most akkor ismeritek a Zuschlagot vagy nem?

KSZ: Ismerem a Jánost, a Fiatal Baloldalban (a szocialisták ifjúsági szervezete - a szerk) voltunk együtt, de nem értem, hogy ebből hogyan hozta ezt a sajtó...

Zuschlag Jánosnak ez a régi balhéja némi magyarázatra szorul: 2003-ban robbant a botrány Vas megyében a szocialista párt ifjúsági tagszervezetei körül. A Vas megyei Fibisznek hirtelen két, önmagát gondoló szervezete lett. A gyanú szerint Zuschlag János, Táncsics Péter és a DK-s Szabó Bálint (legutóbb az őszödi beszéd kiszivárogtatása körül bukkant fel a neve) tömegesen léptettek be fiktív tagokat, hogy szavazattöbbséget szerezzenek, az ügyben MSZP Vas megyei szervezete és annak elnöke, Tóth Csaba is érintett volt. A beléptetési ügy szereplői, a politikai kalandorok egyébként nemcsak a szocikhoz és az MDF-hez, de a Fideszhez is köthetők.

Na, de nem fura, hogy a semmiből jön egy párt, és sikerül a listaállítás? Szerencsétlen 4K! évek óta tolja, és elbuktak...

A szóvivő: Bocs, ha ezt mondom, de ez egy örök ellentét Magyarországon, hogy vidék és Budapest. A sport összeköthet vidéki embereket, Pesten meg nem is tudnak arról, milyen sakkélet van Szombathelyen, pedig lehet, hogy onnan kerül ki a következő világbajnok. Lehet, hogy a köztudat azt mondta, hogy a marihuána legalizálására (ezzel kampányolt a 4K! - a szerk) nem adom a voksomat.

Oké, Vas megyét értem, hogy ott ismertek titeket, de az ÚDP az ország másik felén is tudott jelöltet indítani...

A szóvivő: Emögött van egy egy-másféléves szervező munka, megtalálni a véleményvezéreket...
Az elnök: Nagyon sok mindent vissza lehet vezetni a sportra. 32 éves vagyok. 20 éve aktív sportoló vagyok a futball terén. Nem hiszem, hogy tudok olyan megyét mondani, ahol a futball terén nincs ismerősöm, vagy ne játszottam volna.

Beszéljünk a programotokról! A honlapon mindössze négy dolog van felsorolva: több munkahely, ingyenes oktatás, ingyenes wifi és állami lakástámogatás. Melyik az a párt, amelyik nem ajánl munkahelyet, mitől vagytok ti többek?

A szóvivő: De nincs mögötte ideológia, nemzeti tudat, narancsvidék, szegfűerdő... Pont az, hogy tök egyszerűen meg tudtuk fogalmazni, nem raktunk mögé a kokárdát, világos, egyszerű történet. Ismerve Szabolcsot és magát a sportot, a sport az egy tök egyszerű folyamat. Van egy célunk: lőjjél gólt, és többet, mint az ellenfél.

Konkrétabban?

Az elnök: A több munkahelyteremtés igazából az oktatásból jönne... ha a képzést, vagy az átképzést ingyenessé próbálnánk tenni, innentől fogva több munkahely lenne.

photo_camera "Tök egyszerűen"
(Fotó: Botos "Totó" Tamás)

 

Milyen hiányszakmák vannak Magyarországon?

KSZ: Hiányszakma igazából nagyon sok van, illetve nagyon sok felesleges szakma van, olyan szakma, amivel nem lehet elhelyezkedni Magyarországon. Beszélhetünk pl. a rekreációs szakról, amit nagyon sok barátom elvégzett, és egyszerűen nem lehet elhelyezkedni vele.
A szóvivő: Maradjunk a sportnál... Nincs ma Magyarországon rendes edzőképzés például.
Az elnök: Sportban egy csomó hiányszakma van például. Meg kell nézni, hány menedzser van.
A szóvivő: A program megírása már folyamatban van, egy egyetemi tanár dolgozik rajta a szombathelyi egyetemen.

Kicsoda?

Az elnök: Egy egyetemi gazdasági... a nevét nem akarja, hogy közöljük.

Hány százalékra számítotok a választáson?

Az elnök: Mindenképpen szeretnénk az egy százalékot elérni.
A szóvivő: Ne legyünk kishitűek! Jussunk be a Parlamentbe! Legyen két százalék az egy százalék, teljesen mindegy...
Az elnök: Ez egy olyan választás lesz, amilyen még nem volt.
A szóvivő: Fontosabb információ a történetben, hogy 2018-ban is csinálni fogjuk.
Az elnök: Sőt, bármennyire hihetetlen, az EP-választáson is indulunk.

Milyen frakcióba akartok bekerülni az Európai Parlamentben?

A szóvivő: A függetlenek közé.

Ki a miniszterelnök-jelöltetek?

A szóvivő: Nincs miniszterelnök-jelöltünk, ez kissé naiv lenne.

Kivel tudnátok koalícióra lépni?

A szóvivő: Programok mögé tudnánk beállni, nem lennénk koalíciós partnerek.
Az elnök: Egyelőre senkit sem tudok elképzelni.

photo_camera "Fejből nem tudom"
(Fotó: Botos "Totó" Tamás)

Ki vezeti az országos listát? Ki az első három név?

Az elnök: Fejből nem tudom. Velem indul, és talán Orbán Gergő a második. Semmi köze Orbánhoz (nevet), celldömölki lakos. A harmadikat meg tudom nézni neked egész pontosan. (A telefonján keresni kezdi a harmadik nevet)

Mire fogjátok költeni a pártnak és a jelölteknek jutó támogatást, a 176 millió forintot?

Az elnök: Ez nem olyan egyszerű, ezzel a pénzzel el kell számolni. Lehet azt mondani, hogy nincs szoros elszámolás, nem kell elszámolni, de amilyen ügyek most vannak... Simon Gábor miatt nagyon oda fognak figyelni erre.
A szóvivő: A kampányra, a maradékból meg az ifjúság dolgain próbálunk segíteni.
Az elnök: Aki nekünk dolgozott, annak feladata, hogy felmérje azt, kinek tudunk segíteni.

(Közben előkerült az országos listán szereplő harmadik név.)

Az elnök: Nagy Richárd.
A szóvivő: Ja, a Ricsi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.