Magyar repülők védik majd a horvát eget!

– jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter Kunszálláson. A kérést a visegrádi négyek és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek tanácskozásán fogalmazták meg a múlt héten.

Ha a két ország megköti a megállapodást, akkor a magyar honvédség Szlovénia után Horvátország légtérvédelmében is részt fog venni – mondta Hende Csaba, aki szerint ennek a kérésnek rendkívüli jelentősége van, és hosszú távon meghatározhatja a két ország kapcsolatait.

Magyarországnak negyedik generációs harci gépei vannak, és a térségben egyedül a magyar honvédségnek van meg ez a képessége – indokolta a horvát kérést.

Hende Csaba magyar és Roman Jakic szlovén honvédelmi miniszter január 17-én Kecskeméten írta alá azt a megállapodást, aminek értelmében Magyarország Gripen vadászrepülőgépeivel bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe. Eddig Olaszország egyedül látta el a harci repülőgépekkel nem rendelkező Szlovénia légterének védelmét, a ratifikáció után az olasz és a magyar légierő közösen végzi majd ezt a feladatot.

Hende Csaba említette, hogy 2015-ben négy hónapon keresztül Észtország, Lettország és Litvánia légterét is a magyar honvédség fogja biztosítani. (MTI)