Két jobbikos képviselőt kitiltottak Románia területéről

politika
2014 március 17., 17:39
comments 47

Azt lehetett már tudni, hogy a román hatóságok jobbikos és szélsőséges szervezetek képviselőit tervezik kitiltani országuk területéről. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom úgy értesült, hogy meg is van az első három név: a Jobbik két parlamenti képviselője, Zagyva György Gyula és a péniszpumpájával is ismerté vált Szávay István mellett a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt nem léphet be többet Románia területére.

Időközben kiderült, hogy az Új Magyar Gárda tagja, Mikola Béla a negyedik magyar állampolgár, akit kitiltottak az országból. Erről Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője beszélt.

Az érintetteket egy évre tiltották ki.

Azzal gyanúsítják őket, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, melyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik. Az intézkedést az uniós állampolgárok mozgásszabadságára vonatkozó 102/2005-ös sürgősségi kormányrendelet és az 51/1991-es román nemzetbiztonsági törvény alapján hozták, a 38/2004-es európai uniós direktíva és a schengeni határokra vonatkozó 562/2206-os szabályzattal összhangban.

Dajbog szerint más személyeket is figyelemmel kísérnek, akik a hazai és uniós jogszabályokkal ellentétes tevékenységet fejtenek ki rendszeresen Románia területén.

Előzőleg Traian Basescu román államfő a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából, a március 10-i marosvásárhelyi autonómiatüntetésre hivatkozva. A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem "magyarországi szélsőséges csoportok" randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.