Biszku Béla megérkezett a tárgyalására, ahol életfogytiglant kaphat

bűnügy
2014 március 18., 08:26
comments 230

Kedden kezdte tárgyalni a Fővárosi Törvényszék a volt belügyminiszter, Biszku Béla ügyét. A ügyészség háborús bűntett és más bűncselekmények miatt emelt vádat az 1956-os forradalom utáni megtorlások egyik politikai megrendelője ellen.

A vádirat emberöléssel vádolja. Az 1956-os forradalom után 49 ember kivégzéséért vonják felelősségre, ezért életfogytiglant kaphat. A Blikk korábban készített interjút Biszkuval, aki egykor az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának tagja volt.

fotó (2)

Ebből tudhatjuk meg, hogy a 93 éves férfi egy 66 négyzetméteres odúban tengeti mindennapjait. A lakás földszinti. Elmondása szerint az utcán nem nagyon ismerik fel, nem köpik le, nem támadják meg, csak idős ember mennek oda hozzá jó egészséget kívánni. Biszku szereti, ha Béla bácsinak szólítják és nem érti, hogy miért vádolják.

fotó (1)

A peren csak jobbikosok vannak ott. Novák Előd és Gaudi-Nagy Tamás, meg még pár Jobbik-szimpatizáns. Épp a vádat olvassa az ügyész. Biszku miatt óránként szünet lesz, és nem is kell felállnia, mert egészségügyileg nincs jól.

fotó (3)

Az ügyész épp történelemórát tart a kommunizmusról.

A bíróság szerint Biszku 1956 december harmadikai beszéde miatt indult meg a megtorlás. "A munkástanácsoktól fegyverüket el kell venni, mert ellenünk használják, a munkástanácsok miatt kettős hatalom van. Növekedett az ellenforradalmi aktivitás. Rendőrségi, karhatalmi fellépés szükséges a munkástanácsok ellen. Főleg a fasiszták ellen" - mondta akkor Biszku.

Az Ideiglenes Központi Bizottság tagjaként a karhatalom bevetésével háborús bűntettre szövetkezett. A karhatalom sortüzekkel számolta fel a maradék ellenállást. Ezekben többen életüket vesztették. 135 személyt szállítottak kórházba, 46 személy halt meg. Egyenként sorolja az ügyész a halottak nevét.

photo_camera "Népirtó gyilkos", kiabálta az álló ember Biszkunak.

Egyetlen túlélője volt ott a sortűznek. A nőnek a lába sérült meg, azt mondta, hogy egy életre nyomorék lett, de nem kapott rendes kártérítést. Horn Gyula adott 70 ezer forintot, azóta pedig havonta kap negyvenezret. Sírt, miközben beszélt.

fotó 1

Biszku nem tesz vallomást, és egyébként sem hall semmit. A bíró épp a korábbi vallomásait olvassa fel. Azokban azt mondja, hogy nem bűnös, nem követett el bűncselekményt. Magyarországon szerinte nem volt kommunista rendszer, 56 pedig ellenforradalom volt. A közvetítésnek vége, a per iratismertetéssel folytatódik.

fotó (5)

Amikor Biszku Béla még nem volt öregember

photo_camera Biszku Béla (jobb szélen) 1960-ban Kádár társaságában. Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény
photo_camera Kádár János és Biszku Béla a tizenharmadik kerületi Zöld Óvodában. Fotó: Fortepan/Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.