Autóba szerelt bombák New York-i élesítésre buzdítja olvasóit az al-Kaida magazinja

Az al-Kaidához köthető online magazin, az Inspire legújabb számában arra biztatják az Egyesült Államokban élő olvasóikat, hogy robbantsanak fel autókba rejtett bombákat zsúfolt helyeken, például fesztiválokon és sporteseményeken. "A fontos, hogy ne épületeket, hanem embereket célozzatok." - szerepel még a lapban. A cikkhez a zsúfolt Times Squareról készült képet is mellékeltek, csak hogy érthető legyen, miről is van szó.

A magazin cikkeit nem szabad félvállról venni, a gyanú szerint egy itt megjelent írás inspirálta a bostoni maratonon robbantókat is. A lapban ráadásul többször jelent már meg arról is írás, hogy hogyan lehet házilag bombákat készíteni.

2010-ben egy Pakisztánból származó férfi leparkolt a Times Square-en egy bombával megtömött terepjáróval, de akkor a robbanószerkezet besült. Őt végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

A New York-i rendőrség vezetői a lehető legkomolyabban veszik az újságcikket, John Miller, a New York-i rendőrég kapitányhelyettese szerint gyakorlatilag majdnem állandóan szükségállapotban dolgoznak. Mindennap kockázatelemzéssel és a hírszerzési információk összegzésével telik.

Miller szerint azt, hogy egy terroristaszervezet már lapokban hirdet, és kér mindenkit a csatlakozásra, lehet úgy is tekinteni, mint a gyengülés jelét, hiszen saját erejükből már csak ennyire képesek. Viszont ott van az az olvasat is, hogy épp ettől lesznek hatékonyabbak, hiszen rengeteg embert érnek így el, akik közvetlenül sosem működtek együtt az al-Káidával, mégis ötletet és inspirációt meríthetnek bombák építéséhez. (via gothamist)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.