19 milliót fizethetnek a keresztény romák

Tbg
2014 március 23., vasárnap 18:19
11

Összesen 60 millió forint bírságot kell fizetnie a pártoknak Somogy megyében, mivel vagy későn, vagy hiányosan adták le az ajánlóíveket, írja a Sonline.

A somogyi lap szerint a legtöbbet az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt nevű szervezetnek kell fizetnie, amiért 375 ajánlívvel nem tudtak elszámolni,  de pengethet a Keresztény Magyar Szövetség is, amely 12,6 millió forintos büntetést kapott a siófoki választókerületben. A bírságok részleteiről a Sonline-on tudhat meg többet.

Az új választási törvény szerint a pártoknak ajánlásokat kell gyűjteniük a választópolgároktól, hogy indulhassanak, egy választókerületben 500-at.

A választási irodáknál felvett ajánlóíveket akkor is vissza kellett vinni, ha nem lettek kitöltve, ráadásul azt is büntették, ha valaki nem időben vitte vissza (leadási határidő március 4. volt) az íveket.

Mindezt a választási csalások megelőzése miatt vezették be. Csakhogy.

Mint ismert, számos kamupártnak látszó párt tudott annyi ajánlást összegyűjteni, hogy indulhasson a választásokon, és megkapja a kampányhoz járó nagy összegű (176-506 millióig terjedő) állami támogatást.

Az ajánlóíveken lévő neveket, aláírásokat azonban beszámolók szerint gyakran egymásról másolták, olyanok is ajánlottak pártot, akik nem is hallottak az adott alakulatról.

Azt azonban már nem vizsgálták a választási bizottságok, sem más hatóság, hogy egy adott ajánlóíven az aláírás valódi volt-e vagy hamis. Csak azt, hogy időre leadták, vagy sem.

Tehát, aki csalni akart, az simán hamisíthatott aláírást, csak annyit kellett tennie, hogy pontosan adja le az íveket.

Ilyen az, amikor a bürokrácia felfalja saját gyermekeit. Cikkeink a témában.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt