Kiakadtak a tajvani diákok, amiért a kormány szorosabbra fűzte a szálakat Kínával

2014 március 23., vasárnap 16:45
4
Tilatkozó diákok Tajpejben. (AFP/Sam Yeh)

A valamikor Kínához tartozó sziget 1949-ben, a kínai kommunisták győzelme után szakadt el az anyaországtól, és jött létre a független Tajvan, ahol nem a kommunizmust, sokkal inkább a kapitalizmust erőltették idáig.

A kormányzó Kuomintang azonban újabb kereskedelmi egyezményben állapodott meg az egyébként hivatalosan ellenséges, a független Tajvan el nem ismerő Kínával, hogy ezzel segítse új munkahelyek teremtését, és a gazdaság felpörgetését. Legalábbis ezt mondja a kormány, az ellenzék és a diáktüntetők azonban nem így látják.

Bár Tajvannak eddig is Kína volt a legnagyobb kereskedelmi partnere, az utóbbi években a kormány még közelebb lavírozta magát az ősellenséghez. Sokan attól tartanak, hogy az olcsó kínai termékek és szolgáltatások minél szabadabb beáramlása miatt sok vállalkozásnak le kell majd húznia a rolót.

A tiltakozások Tajpejben kedd óta tartanak, a több ezer fős diáksereg a Parlamentbe még kedden bejutottak, és a hétvégre a kormánynegyedbe is betörtek, mivel a kivezényelt rendőröket simán túlszárnyalták létszámban. (BBC)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt