Meg akart halni a szelfifüggő tini

Tbg
életmód
2014 március 23., 19:14
comments 19

A 19 éves Danny Bowman majdnem meghalt, miután komoly szelfifüggőség alakult ki nála, és végső elkeseredésében öngyilkosságot próbált meg elkövetni. Szerencséjére édesanyja rátalált, és kórházba vitte.

Legsúlyosabb időszakában már napi tíz órát töltött a szelfik készítésével, lefogyott 12 kilót, és napont kétszáz képett készített magáról Iphone-jával.

Valószínűleg ő Nagy Britannia első, diagnosztizált szelfifüggő tinédzsere, aki állítása szerint a poklok poklát járta meg, hogy kigyógyuljon technológiai függőségéből és testdiszmorfiás zavarából (diszmorfofóbia), amikor valaki elégedetlen saját külsejével.

Az első szelfi

Dannynél fokozatosan alakult ki és hatalmosodott el a betegség. Első szelfijét 15 évesen csinálta, és töltötte fel a Facebookra. Az első kommentekre ma is emlékszik, főleg azokra, amik nagynak találták az orrát.

Innentől kezdve állandóan érezte annak szükségét, hogy a szelfiken jól kell kinéznie, ha ugyanis nem sikerülnek, társai kigúnyolják. Az igazán durva függőség akkor jött el nála, amikor 2011-ben elment egy férfimodell-válogatásra, de nem válogatták be.

Amikor aznap éjjel hazamentem, megálltam a tükör előtt, hogy lefotózzam magam. Nem tetszett, csináltam egy másikat. Aztán mielőtt felfogtam volna, mit csinálok, már csináltam 30 darabot és egyenként kitöröltem őket.

Danny a szelfik miatt az iskolából is el-elmaradozott, hiszen fürdés előtt, közvetlenül utána, majd megtörölközve is készített magáról pár tucatot, így folyton elkésett, 16 éves korára kicsapták. Barátait elvesztette, és folyton csak magát fényképezte.

Hogy nézhetek most ki?

Leondardo DiCaprióra szeretett volna hasonlítani, de egyre kevésbé volt elégedett magával, pedig kemény fogyókúrára is fogta magát. A végén már kétszáz képet csinált magáról naponta, "sikertelenül", aztán egyszer csak elege lett és gyógyszereket vett be.

Kábán ébredtem, fájdalmaim voltak, ráadásul a szüleim teljesen kikészültek. De csak arra tudtam gondolni, hogy nézhetek most ki. Segítségre volt szükségem.

Danny ma már 19 éves, hét hónapja nem csinált magáról szelfit, és igyekszik segíteni a hozzá hasonló fiatalokon.

Szerinte a függősége pontosan olyan volt, mint a drog- vagy alkoholfüggőség azzal súlyosbítva, hogy erről a betegségről nem igazán tudott még senki. Ez pedig szülei dolgát is megnehezítette, hiszen látták, hogy baj van, csak nem tudták, hogy mi az.

Veal szerint Danny esete kirívó, de tömegével érkeznek hozzájuk hasonló panaszokkal a fiatal páciensek. (Standard Digital)

---

Címlapkép:  Jan Cossiers, Narcissus, 1636-8

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.