Több tízezren tüntettek a megszorítások ellen Madridban

külföld
2014 március 23., 07:23
comments 19

A végén pedig a rendőrökkel is összecsaptak.

A tiltakozók hat, Spanyolország különböző régiót jelképező oszlopban, Felvonulás a méltóságért feliratú táblákat tartva vonultak a belvárosba.

photo_camera Fotó: Reuters/Paul Hanna

Madrid legszélesebb sugárútja, a Paseo del Prado a megtelt kormányellenes tüntetőkkel. Ez volt a legnagyobb demonstráció Spanyolországban a 2012-es tüntetések óta. Sokan vidékről érkeztek, közülük többen gyalog. Néhányan már egy hónappal ezelőtt elindultak, hogy időben Madridba érjenek Andalúziából, Katalóniából vagy Asztúriából.

A felvonuláson szakszervezetek, köztisztviselők és olyan civil szervezetek is részt vettek, amelyek a munkahelyük elvesztése miatt fizetésképtelenné vált, majd kilakoltatott emberek érdekeit képviselik.

photo_camera Fotó: Reuters/Paul Hanna

Egy asszony például

"A lányom azért nem lehet itt, mert emigrálásra kényszerült"

táblával érkezett.

photo_camera Fotó: Reuters/Paul Hanna

A felvonulás végén több csoport összecsapott a rendőrséggel, a hatóság gumilövedékeket is bevetett. Volt, ahol a tüntetők barikádokat emeltek, kukákat gyújtottak fel és bankok üvegablakait törtlék be. Madrid központjában több sátrat is felvertek, hogy ott töltsék az éjszakát.

photo_camera Fotó: Reuters/Paul Hanna

Az összecsapásokban több mint százan sérültek meg. A katasztrófavédelmi szolgálat vasárnap hajnali beszámolója szerint 67 rendőr és 34 tüntető van a sebesültek között. Huszonnégy embert őrizetbe vettek. (MTI/Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.