A mezőgazdaságból Simicska, Nyerges, Csányi és Leisztinger érdekeltségei szakítottak megint nagyot

2014 március 24., hétfő 14:07
15

Azaz minden megy a szokásos ügymenet szerint: 2013-ban is a Mezort, a Bonafarm- és a Forrás-csoport nyert a legtöbbet a területalapú támogatások kiosztásánál.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) adatait a K-Monitor dolgozta fel.

Ebből pedig az derül ki, hogy az eredeti jogcímeken járó támogatásokon felül támogatásként Simicskáék érdekeltségei több mint 5 milliárd forint agrártámogatást kaptak tavaly.

via k-monitor.blog.hu

Nagy mozgások nem történtek egy év alatt, a harminc, legtöbb támogatást kapó cég közül 22 már 2012-ben is szerepelt az élmezőnyben.

Ami a K-Monitor elemzése szerint szembetűnő, hogy a támogatási rendszer még mindig a nagybirtokoknak kedvez. A számok alapján a felső 10 százalék részesedése a mezőgazdasági támogatásokból több mint 70 százalékos. És bár kisebb mérséklődés tapasztalható volt, de ez még messze van attól, amit a kormány hangoztat, hogy a családi középbirtokok támogatása a fő cél. Ráadásul további probléma, hogy a támogatás a használt földterület nagysága után jár, függetlenül attól, hogy mit és mennyit termeltek meg ott.

A teljes elemzést és a részletes adatokat a K-Monitor blogján lehet elolvasni.

(Javítás: korábban azt írtuk, hogy az alapvető támogatásokon felül kaptak több mint ötmilliárd forintot agrártámogatást Simicska Lajos érdekeltségeibe tartozó vállalkozások. De ezzel szemben épp hogy ennyit kaptak, ha az összes jogcímeken járó támogatásokat összevonjuk. A hibáért elnézést kérünk.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt