Az évezred technológiai bűncselekménye

Ez olyan, mintha a rendőrség egyszerre csapott volna le Edward Snowdenre és Angus MacGyverre (figyelem, lírai Wikipedia-szócikk!).

A police.hu azt írja a „Mire jó a cipőfűző?” című cikkében:

„Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság.”

Egy helyi bevásárlóközpont biztonsági szolgálata jelezte a rendőrségnek február 19-én a kora esti órákban, hogy baj van. Mint kiderült, a briliáns csapdát az 52 éves G. József helyi lakos eszelte ki, így lett ő a tiszaújvárosi Wall Street farkasa. A bűncselekmény lényege:

„A bejelentés adatai szerint egy férfi az üvegvisszaváltó gépbe belehelyezett borosüvegét a nála lévő cipőfűző segítségével visszatartotta és ugyanazon üveget többször a gépbe helyezte.”

Illusztráció: Tbg / 444

Az csak hab a tortán, hogy a kiérkező járőrök azt látták, hogy az elfogott mestersikkasztó az időközben csalással szerzett bevételén is bort vásárolt. Ehhez képest a Nagy Kazincbarcikai Borrablás piskóta!

Bármennyire is a modern technológiára épít ez a bűncselekmény, az eredete több mint fél évszázados: a Turpi úrfi című rajzfilmsorozat is valami hasonlóval kezdődött.

Disclaimer: Jelen sorok írója és társai gimnazista korukban megpróbálták egy átfúrt 50 forintos és egy cérna segítségével hasonló módon meghackelni a kávéautomatát. A vége az lett, hogy a cérna mindenbe belegabalyodott, és szerelőt kellett hívni a géphez.