Élőben adták a törökök a szír Mig lelövését

Tbg
külföld
2014 március 24., 09:45

Élőben adta a török televízió, ahogy a török légierő két F-16-osa lelő egy szír Mig-23-ast.

A törökök szerint jogos volt a vadászgép kilövése, mivel az egyik Mig-23 átlépett a török légtérbe, a kilövés előtt pedig négyszer figyelmeztették. Egy szír kormány viszont tagadja, hogy belépett volna a gépük a légtérbe.

A roncsok mindenesetre a határ szír oldalán zuhantak le, a pilótának állítólag sikerült katapultálnia. (Térkép)

Az biztos, hogy a népszerűségéből az utóbbi elég sokat vesztő Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek jól jött a látványos katonai akció.

F-16-osaink felszálltak, és lelőtték a gépet. Hogy miért? Mert ha te megsérted a légterünket, akkor mi nagy pofonnal válaszolunk

- mondta egy kampányeseményen nem sokkal később Erdogan, a török tévé pedig az egész elfogást közvetítette.

Bár elsőre talán gyanús lehet, hogy miért pont ott forgat a televízió, ahol lelőnek egy gépet - ezen vitatkoznak a videó alatt a kommentelők is - a térségben folyamatosak a harcok a határátkelő pontokért, azaz van médiajelenlét.

Az esetet állítólag a szír oldalról is lefilmezték a szír felkelők.

A török-szír viszony eddig sem volt felhőtlen, előbbi az USA és az EU, utóbbi az oroszok szövetségesének számít.

Tavaly szeptemberben egy szíriai helikopter lőttek le a törökök, 2012-ben viszont egy török vadászgépet szedtek le a Földközi-tenger térségében a szíriaiak légterük megsértése miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.