A választásokon az MSZP ellen induló Keller László kapja meg Simon Gábor mandátumát

POLITIKA
2014 március 24., 16:20
comments 8

Csavaros történet: a Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén a tagok felhatalmazták Patyi András elnököt, hogy a megbízólevelet adjon át Keller Lászlónak. Ő válthatja a mandátumáról lemondott Simon Gábort, az MSZP egykori elnökhelyettesét.

A mandátum azért jár Kellernek, mert az MSZP nem kérte azt másnak.  A választási eljárási törvény szerint akkor, ha az országos listán megválasztott képviselő kiesik, a helyére a jelölőszervezet (azaz most az MSZP) 30 napon belül jelentheti be a mandátumot szerző jelöltet, de csak olyat, aki szerepelt a párt országos listáján 2010-ben.

Az MSZP azonban nem jelezte az NVB-nek a 30 napos határidőn belül, hogy kinek kéri a megüresedett mandátumot, ezért a testület a pártlistán soron következő politikusnak adja ki a mandátumot.
Ez pedig Keller László. Aki amúgy 2013-ban kilépett az MSZP-ből, és az idei választásokon függetlenként indul Budakeszin.

Itt jön viszont a fekete lyuk: a házszabály szerint a listán megüresedett mandátumot megszerző képviselő választási iratait a mentelmi, összeférhetetlenség, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság vizsgálja meg, aminek eredményéről a bizottság előadója az Országgyűlés legközelebbi ülésén tesz jelentést.

Ilyen pedig már nem nagyon lesz a választások előtt. Pedig a szabály úgy fogalmaz, hogy a mandátumot az Országgyűlésnek kell igazolnia.

Jelenleg tényleg fogalmunk sincs, hogy akkor most képviselő lehet-e a sokat látott egykori szocialista politikus. (MTI)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt