Elmenjek Skandináviába a szerelmem után, vagy inkább a karrier?

444
2014 március 24., 14:43

Szia Anarki!

Én, 30 év körüli férfi jópár éve megismertem egy Magyarországon tanuló skandináv lányt, akivel most jutott oda a kapcsolatunk, hogy meg kellene hozni azt a döntést, hogy kiköltözzek hozzá, mivel ő a magyar emberek mentalitása, az egyetemen szerzett rossz tapasztalatok miatt nem szeretne itt élni, illetve az ő szakmájában otthon tízszer annyit keres, mint keresne itthon.

Az én szakmám Magyarországhoz köt, nem egy nemzetközileg hasznosítható tudás, mint pl. az orvos vagy programozó, és a családdal való kapcsolattartás is elnehezülne, mivel csak én tudnék hazajönni látogatni, ők nem tudnának kimenni külföldre, valamint a nyelvet is csak kicsit beszélem még, bár ezen elég gyorsan lehetne segíteni. Egyébként érzelmileg mind a ketten elkötelezettek vagyunk a kapcsolat iránt, de a külső körülmények, a jövő bizonytalansága nyilvánvalóan rányomják a bélyegüket a
kapcsolatra.

Ez volt nagyvonalakban a történet, a kérdésem, hogy szerinted hol van az a határ a szerelem vs. karrier választással kapcsolatban, amit nem szabad átlépni? Vagy úgy is kérdezhetném, hogy ha úgy érzed, hogy egy személy az igazi és egyetlen, akkor érdemes mindent feladva utánamenni, annak ellenére, hogy nem tudható biztosan, hogy jól fogod-e magad érezni külföldön, vagy pedig be kell látni, hogy ha túl sok az akadály, akkor egy okos, de fájdalmas döntés néha többet ér?

Tudom, hogy ez egy nagyon bonyolult kérdéskör és sok függ a konkrét körülményektől, de örülnék, ha esetleg kifejtenéd az ezzel kapcsolatos véleményed.

Köszönettel:

Allen

Kedves Allen,

Mindannyian hajlamosak vagyunk dichotómiákban gondolkodni, mert úgy egyszerűbb az élet. Neked is sikerült leegyszerűsítened a kérdést a szerelem vs. karrier problémára, ami érthető, viszont nem biztos, hogy segít.

Egy ötlet: ne döntési kényszerként kezeld a helyzetet, amiben A és B verzió közül kell választanod. Egyrészt mert belebolondulsz a mérlegelésbe, esetleg kijön, hogy 50-50 százalék, amivel ugyanott vagy, mintha bele sem kezdtél volna. Másrészt mert akárhogy is döntesz, a végén mindenképpen úgy fogod érezni, hogy vesztettél: vagy a barátnődet, vagy a munkádat.

Kezeld inkább az egészet egy olyan komplex helyzetként, amiben szerencsére a két kiindulópont adott: a szerelmed és Skandinávia. A többit kell megoldanod. Tudod, hol fogsz lakni? Elkezdted már túrni a skandináv álláshirdetéseket? Kitaláltad, mi az a munka, amit még hajlandó vagy megcsinálni? Ha már ennyire fontos a karriered, elképzelted, hogy ott építesz egyet? Összeszedted, hogy kire számíthatsz, ki mindenkitől kérhetsz segítséget? A mostani munkahelyeden puhatolóztál már, nincs-e valami ötletük? Távmunka? Fizetés nélküli szabadság? És a barátnőddel minden oké? Sokat beszéltek erről? Segítőkész és kooperatív? Vannak terveitek? Van már törülköződ? Hova mentek először kirándulni?

Semmire nincs garancia, Allen. De a legrosszabb, ami történhet, hogy ott állsz egy skandináv buszmegállóban, jeges szél fúj, esik a hó, te meg jössz hazafelé. Egyedül. Hidd el, nem a karriered lesz a legnagyobb gondod. Munkával tele a világ. Egyetlen szerelem meg csak egyetlen egy van.

Ez volt a hosszú válasz. A rövid válasz: menj.

Szia,

anarki

Az összes Tabuk Nélkül Csütörtök itt található. Kérdés?