Külföldről vásárolt bérrettegőkkel kampányol a Jobbik

POLITIKA
2014 március 26., 12:34
comments 90

Látványos kampányt indított a magyar családok és nyugdíjasok védelmének ígéretével a Jobbik. Csak a jelek szerint nem magyar családok fényképeit felhasználva. A Facebook-oldalukra feltöltött, sokezer megosztásig jutó kampányképeik közül a legtöbbet könnyűszerrel találtuk meg a nagyobb stockfotó-ügynökségek adatbázisában.

Ezzel amúgy nincs is semmi probléma, ezek a kampányképek ugyanolyan egyszerű reklámok, mintha müzlit vagy izraeli repülőjegyeket árulna valaki. A korábbi választások idején mégis volt balhé a hasonló, külföldi ügynökségektől vásárolt fényképekből. 2002-ben a Fidesz kiabáló kisfiújáról derült ki, hogy francia, 2009-ben pedig az EP-választások előtt az SZDSZ importált szkinhedet az Egyesült Államokból.

Megkérdeztük a párt sajtóosztályát is, hogy miért külföldi ügynökségektől vásároltak. Válaszuk szerint

"ugyanaz az oka, amiért nem fejlesztünk saját közösségi oldalt, vagy videómegosztót, hanem a Facebook-ot és a YouTube-ot használjuk. A fotóügynökségeket épp az ilyen célokra találták ki, hogy amikor nem ésszerű saját képanyagot készíttetni (pl.: egy Facebook illusztráció esetén), akkor is jogtiszta képeket használhassanak. Természetesen az országos, nagyobb költségvetésű köztéri és audiovizuális kampányok esetén saját képi és hanganyagból dolgozunk."

Ezzel együtt is szórakoztató végignézni, milyen környezetben bukkannak fel a nemzeti radikális párt plakátjainak szereplői.

Itt van például a kampánykép, amin a párt adókedvezményt követel a tisztességes családoknak:

jobbik_stock00

A tisztességes családok pedig a jelek szerint úgy fest, hogy külföldiek:

jobbikdoktor

Van olyan is, hogy a párt grafikusai egy kicsit megdolgozták a megvásárolt fényképet:

jobbik_szem

Ennek a gyereknek a szemében például eredetileg nem csillogott a népies minta, ami a Jobbik idei kampányának egyik fő motívuma:

szem

De a párt legtöbb kampányképe felbukkan máshol is az interneten, például itt a biztonságosabb, igazságosabb nyugdíjrendszert ígérő plakát képe

jobbik_stock02

Ezt a képet itt lehet megvásárolni, sokan is használják, például egy keresztény családi klinika Wisconsin államban.

De itt van a nyugdíjáért aggódó idős hölgy. Sajnos a jelek szerint ő sem magyar.

jobbik_stock03

Ő a Szomorú, magányos, tépelődő öreg nyugdíjas nő néven érhető el.

nyugdijas_neni

Szintén sanyarú sorsú, rettegő nyugdíjas néni, szintén külföldről.

jobbik_stock04

A hölgy fényképe a Shutterstockról van, a keresések szerint leggyakrabban Alzheimeresekkel foglalkozó egészségügyi szolgáltatók szokták alkalmazni.

Ez a fénykép pedig:

jobbik_stock05

Még egy Magyarországon is működő cég honlapján is felbukkan:

jobbik_stock444

Van amúgy a Jobbik által megosztott képek között saját gyártmány is, például ez:

jobbik_komm

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.