Soros György elmondta, hogyan büntetné az oroszokat

külföld
2014 március 27., 11:53
comments 74

Az üzletember szerint az amerikaiak kezében erős fegyver van: a stratégiai olajtartalékok egy részét piacra dobhatnák, ezzel pedig leszoríthatnák a nyersolaj világpiaci árát. Ez pedig komoly károkat okozhatna az olajexportnak kitett orosz gazdaságnak. Soros szerint az orosz gazdaság nagyon gyenge, mert az országot irányító oligarchák külföldre viszik a pénzüket. Ezért visszafelé is elsülhet, ha a Nyugat szankciókat hoz ellenük, mert akkor a pénzüket kénytelenek lesznek otthon befektetni, ami az orosz gazdaság élénkítéséhez is vezethet.

Szerinte az Egyesült Államoknak és Európának inkább Ukrajna helyzetére kéne koncentrálnia, ahelyett, hogy az oroszok megbüntetésével foglalkoznak.

Ukrajna elkötelezett a reformok mellett, de szükségük van a védelemre.

- mondta Soros, aki legújabb könyvében Európa és az EU jövője miatt aggódik.

A Napi.hu összeszedte, milyen realitásai lehetnek ezeknek az intézkedéseknek. Elemzések szerint, ha az Egyesült Államok napi félmillió hordót értékesítene stratégiai készletéből, azzal 12 dollárral szoríthatná le az olajárat. Ez 40 milliárd dolláros, a GDP két százalékát kitevő kárt okozhatna az orosz gazdaságnak. Állítólag az amerikai kongresszus tervez is meghallgatást az ügyben, ugyanakkor a kormány korábban elutasította a tervet.

Az országnak 696 millió hordónyi olaja van, ez az ország energiaszükségleteit 200 napon át fedezni képes készlet. A kormány pár napja jelezte, hogy ötmillió hordót kiszivattyúznak egy új szállítási rendszer teszteléséhez. Ezt lehetett akár jelzésnek is venni.

Ugyanakkor megszólaltak szkeptikus szakértők is, akik szerint csak rövid, átmeneti hatása lenne az eladásnak, ráadásul azt megéreznék az amerikai termelők is. (via Napi, Marketplace)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.