Macska fertőzött meg embert tébécével

Két britet is macska fertőzött meg TBC-vel, állapította meg minden kétséget kizáróan a brit közegézségügyi hatóság. "Jelenlegi ismereteink szerint soha nem történt még ilyen a világon" - mondta képviselőjük. A macska az állatorvosok szerint egy borzüregben fertőződhetett tüdőbajjal, vagy tébécés rágcsálóval érintkezhetett.

Tavaly az AHVLA brit állategészségügyi laboratórium kutatói kilenc macskát vizsgáltak meg, melyek ezt a mikrobát hordozták. A PHE 39 olyan embernek ajánlotta fel a tébécészűrést, aki érintkezhetett a kilenc fertőzött macskával. Közülük 24-en éltek a lehetőséggel, kettejüknél már kialakult tuberkulózist diagnosztizáltak, másik két embernél csak lappangott a kór.

A két betegnél kimutatták, hogy Mycobacterium bovis fertőzte meg őket. A két utóbbi esetben a tesztek egyértelműen bizonyították, hogy macskától származott a kórokozó. A PHE azóta nem értesült újabb macskafertőzésről. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.