https://444.hu/assets/bekemenet_o1.jpg

Hol van már a hozzon még 1 embert? Most inkább adjon 4 évet!

POLITIKA
2014 március 29., 16:50
comments 189

A Békemenetből kibontakozó szombati Fidesz (KDNP) nagygyűlés a 2014-es választási kampány eddigi leglátványosabb eseménye volt. A Demokrácia és Dilemma Intézet szerint:

Fontos, hogy nagyon sokan voltak, sok légi felvétel készült, a Fidesz erőt mutatott.

2002-ben is volt kampányzáró tömegrendezvénye a Fidesznek, csak akkor a Kossuth téren (akkor mondta Rákay Philip műsorvezető, hogy kétmillióan vannak). A helyzet annyiban hasonló, hogy akkor is négy év kormányzás után szónokolt Orbán Viktor, és akkor is a szeretet volt a demonstráció meghirdetett programja. (Akkor: Hiszünk a szeretet és összefogás erejében, Most: Békemenet a szeretetért.)

A helyzet mégis nagyon más. A 2002-es tömegtüntetést az elvesztett első forduló után tartották. Most sokkal magabiztosabb volt Orbán Viktor, nem 0-3-ról kell visszahoznia a meccset a második félidő végén, hanem ő vezet 3-0-ra.

Akkor ez volt az üzenet: „Mindneki hozzon el még egy embert!”

Most ez az üzenet: „Kérünk még négy évet!”

Egy para van: a szétszavazás

Orbán Viktor úgy beszélt, hogy világos volt: ezt a választást el lehet veszteni, de az a Fidesz, illetve a fideszesek hibája lesz. Nem mondta ki, de talán arra gondolt, hogy a vereség azt jelentené, hogy nem lesz meg a kétharmad.

Lehetnek olyan belső közvélemény-kutatások a Fidesznél, ami alapján sokan gondolkodnak azon, hogy megosszák szavazataikat a listás és az egyéni jelöltek között. Feltehetően egyéniben behúznák a fideszes jelöltet, listán pedig a Jobbikot vagy az LMP-t, hogy ne nyerje túl magát a Fidesz, legyen egy kis kontroll, ne érezzék, hogy akkora arcuk lehet.

Világos, hogy ez a Fidesz legnagyobb gondja most. Orbán Viktor világosan elmondta, hogy ezt nem lehet, a választási csata első törvénye (egységben az erő) ellen vét, aki ilyet tesz. 2002-ben, az első Orbán-kormány idején az volt a baj, hogy nem akarnak elegen a Fideszre szavazni. Most az, hogy vannak köztük, akik csak egyéniben szavaznának a pártra. Sokkal kellemesebb probléma ez.

Ennek szellemében Orbán megértő volt a kritikusokkal szemben, pedig ilyet nagy beszédeiben már régóta nem tett. Azt mondta, hogy a magyarok mindig elégedetlenek a kormányukkal. Majd azért hozzátette, de tudják, ha nincs erős nemzeti kormány, akkor kirabolják az országot, sőt személy szerint őket is. Ügyes gesztus, ha az első betalál, talán elhiszed, hogy akkor igaz rád a második is.

Lelazult kicsit

Orbán most sokkal fennköltebb és könnyedebb volt, mint az utóbbi időben. Tulajdonképpen lett egy íve a nagy szabadtéri beszédeinek:

  • Tavaly október 23-n véres apokalipszist jósolt az ellenzék győzelmének esetére.
  • Idén március 15-n már azzal biztatott, hogy most túl lehet lépni 1848 és 1956 bukásán egy választási győzelemmel.
  • Most már a fényes diadalt ígérte meg – ha mindenki teszi a dolgát.

Így lett a fenyegetettségből diadalba hívó kortesbeszéd. Akkor is jobb kedvű volt ez a beszéd a korábbi Orbán-szónoklatoknál, ha most is megjelent a történelmi nagy paráztatás: ha nem nyer a Fidesz, akkor a magyarok nem léphetnek be soha a Paradicsomba. Újra előjött a motívum, hogy a 2010-es és 2014-es választás a magyar történelem legfényesebb pillanatai lehetnek, hogy Orbán Viktor személyesen indította el a rendszerváltást a Hősök terén 1989-ben, és hogy elképesztő ostrom alatt volt az ország, mintha tényleg konkrét háborún lennénk túl.

Ennyit a demokráciát féltő nyugatiakról

A műsornak volt még egy fontos része: Joseph Daul, az Európai Néppárt elnökének beszéde. Daul kiállása Orbán Viktor mellett nagyon fontos érv lesz a következő négy évben, ha bármilyen újabb EU-s kötekedés jönne Magyarországgal szemben a demokratikus értékek megsértése miatt. Daul nem fukarkodott Orbán dicséretével. Ezzel nagyon fontos gesztust tett a Fidesznek és Orbán Viktornak, olyat, ami nem a magyar választók meggyőzése miatt lényeges, hanem Orbánnak lesz fontos, ha tényleg győz április 6-án.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.