Az van, hogy az ADHD vagy nem betegség, vagy mind szenvedünk tőle

Egészségügy
2014 március 31., 05:17
comments 20

Dr. Bruce Perry szerint az ADHD néven betegségként kezelt tünetegyüttes valójában nem több bizonyos tünetek leírásánál, de önmagában nem betegség. Ha mégis betegség volna, akkor mind szenvedünk tőle - Perry megfigyelései szerint a legtöbb ember legalább két tünetét produkálja.

Perry szerint a "betegség" kezelésére felírt gyógyszereknek, például a Ritalinnak hosszú távon káros hatásai lehetnek. A Ritalin stimuláns, így aki nem szenved ADHD-ban, azt felpörgeti. Egyik különös mellékhatása, hogy iszonyatos szájszárazságot okoz - kb. mintha vattát nyelt volna az ember, amitől folyton nyalogatnia kell a száját.

Perry nem az első pszichológus, aki az ADHD betegségstátuszát támadja. Richard Saul, aki egy egész könyvet írt a témáról, például azt mondja, hogy gyógyszerekkel kezelni az ADHD-t olyan, mintha egy szívbetegnek fájdalomcsillapítót adnának. Vagyis a tünetet kezelik, de az okokat nem.

És éppen ez a probléma. A páciensek idővel ellenállóvá vállnak a tünetek kezelésére felírt drogokkal szemben, így egyre nagyobb adagban kell fogyasztaniuk. (Via Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.