Állami feketelistára került Csányi Sándor egyik érdekeltsége

gazdaság
2014 április 01., 20:19
comments 34

Megígérte a Miniszterelnökség, hogy a választásokig nyilvánosságra hozza, hogy 2006 óta mely cégek nyertek úgy uniós támogatást, hogy nem átlátható a tulajdonosi szerkezetük. A Miniszterelnökség tippje szerint offshore cégekről van szó.

bonafarm lista

Ősz eleje óta dolgoznak a listán, 46 ezer cégnek küldtek ki felszólítást, hogy töltsenek ki egy átláthatósági kérdőívet. Ebből sok kavarodás volt, erről itt és itt olvashat.

Április elsején este rakták ki a végső listát azokról a cégekről, amelyek tulajdonosi szerkezete a kitöltött adatlapok alapján nem átlátható.

Szégyen és pénz

A listán szereplők közül a 2012 előtti nyerteseknek kevésbé kell aggódniuk. Őket csak megszégyenítették most. Ők ugyanis teljesen legálisan nyertek.

A 2012-ben hatályba lépett új alkotmány viszont kimondja, hogy nem kaphat állami támogatást olyan cég, amelyiknek tulajdonosi szerkezete nem átlátható. Ezt 2012 elejétől 2013 szeptemberéig a pályázóknak elég volt tudomásul venniük, azóta viszont külön igazoló űrlapot is ki kell tölteniük a tulajdonosi szerkezetükről.

A Miniszterelnökség már bejelentette, hogy a 2012 óta támogatást elnyert, listán szereplő cégektől visszakövetelik kamatostul az elnyert pénzt. Akár inkasszóval, de mindenképpen behajtják.

A kedd este megjelentetett listán néhány száz cég van rajta, többségük 2012 előtt nyert.

Első ránézésre a lista legérdekesebb tagja a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft., amely 2012-ben nyert 220 132 379 forintot. A számos cégből álló Bonafarm csoport Csányi Sándor mezőgazdasági vállalkozásait fogja össze. Az OTP elnök-vezérigazgatójaként ismert befolyásos üzletember egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János és Csányi Sándor között gúnyos félmondatokon alapuló odamondogatások tették izgalmassá a 2013-as évet, Lázár többek között az „ország legnagyobb uzsorásának” nevezte Csányit, aki rágalmazásért be is perelte őt. (Az eljárást aztán bűncselekmény hiányában megszüntették.) Csányi a trafiktörvény miatt élcelődött többek között Lázáron. A mostani lista Lázár János felügyelete alatt készült.

Az eddigi fejleményből az következik, hogy a Csányihoz kötődő cégtől az állam visszavesz 220 milliót, kamatostul.

A feketelistán ott van néhány ismertebb gyár is, például a kecskeméti konzervgyár és a fűzfői papírgyár. De szerepel a Móra-Group Kft. is, ami inkubátorházat üzemeltet Mórahalmon, és új vállalkozások támogatása a profilja.

Nem szerepel viszont a listán Vu Guy Duong vietnami üzletember egyik cége sem, holott a lista egy korábbi verziójában (több lépcsőben frissítették a gyanús cégek listáját ősz óta) még két vállalkozása is rajta volt. Vu Guy Doung cégein keresztül számos trafik üzemeltetését nyerte el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.