Minden negyedik levélszavazat érvénytelen

politika
2014 április 01., 08:55
comments 145

Már hétfőn is volt róla szó, hogy egy csomó határon túli magyar szavazata érvénytelen. Ma már arányokat is közölt a Nemzeti Választási Iroda. 11 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatának feldolgozása alapján - magukat a szavazatokat még nem összesítik - minden negyedik levélben leadott szavazat érvénytelen.

A választók gyakran hibásan vagy hiányosan töltötték ki az azonosító lapot, de előfordult az is, hogy az azonosítót a szavazattal egy borítékba rakták, így érvénytelenítve azt.

Az NVI összesen 80-120 ezer levélszavazatra számít. Ha maradnak ezek az arányok, ezekből mindössze 60-90 ezer lesz érvényes, ennyi szavazat legfeljebb egy mandátumról dönthet, még akkor sem, ha egy párt támogatottsága aránytalanul nagy lesz.

Hogy miért?

A határon túliak szavazatai csak a listás eredménybe számítanak be. A listákra a közvetlenül leadott szavazatok mellett még a töredékszavazatok is hozzáadódnak. Vagyis, ha mondjuk szavaz 4,5 millió ember, csak Magyarországról 7 millió körüli szavazat jut a listákra. Listás képviselői helyből 93 van, vagyis egy listás hely megszerzéséhez kb 75 ezer szavazat kell majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.