Nem mutatta be a Jobbikot, mint ellenzéki pártok a Tv2 → Nem kap büntetést

Kihagyta a Tv2 Napló című müsora az ellenzéki pártok kampányát bemutató riportból a Jobbikot. A müsorban Mesterházy Attila szocialista, Schiffer András LMP-s és Schmuck Andor szociáldemokrata politikusok jelentek meg. Látható még Gyurcsány és Bajnai is. A Jobbikról említést sem tettek és tagjuk sem bukkan fel a riportban. A műsort egy magánszemély jelentette fel a Nemzeti Választási Bizottságnál, mert szerinte a műsorszám úgy tett mint aki, az összes ellenzéki pártot megmutatja, de mégis csak a baloldaliak jelentek meg benne. A feljelentő szerint ez sérti a "esélyegyenlőség a jelöltek és jelölőszervezetek között", valamint a "jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás" alapelveket.

szávay istván jobbik

A Bizottság szerdai ülésén megtekintette az műsort és 12:4 arányban elutasította a jogsértés megállapítást. Az ok, nem más mint, hogy az Nemzeti Választási Bizottság nem hozhat döntést egy műsorszám alapján, csak egy műsorfolyamot vizsgálhat. Patyi András elnök kiemelte, hogy a bizottság nem lehet szerkesztő, sem pedig cenzor, így nem szólhatnak bele abba, hogy az egyes műsorszolgáltatók milyen műsortípusban és mikor mutatják be az egyes jelölteket, jelölőszervezeteket.

Borbély Andrea, a Jobbik és Litresits András, a baloldali összefogás delegáltja - a többségi állásponttal szemben - azon a véleményen volt, hogy azért kell megállapítani a jogsértést, mert már nincs esély arra, hogy a Jobbik, vagy bármelyik más, a műsorból kimaradt párt megjelenhessen a Naplóban, hiszen az csak vasárnap este jelenik meg.