Tovább dúl az erőszak Közép-Afrikában

külföld
2014 április 02., 18:03

André Nzapayaké kormányfő szerint, szombaton a főváros Gobongo negyedében az országban állomásozó afrikai erők egyik csapatát aknagránátokkal támadták meg. Erre válaszoltak sortűzzel a katonák. Más hírek szerint a közép-afrikai erőszak elől menekülők hazatelepítését szervező csádi katonák homályos körülmények között tüzet nyitottak a tömegre és legalább 24 embert megöltek, mintegy százat pedig megsebesítettek. Az afrikai erők szerint is a katonákat megtámadták, utána lőttek. Az anti-Balaka keresztény mílicia tagjai és az ott lakók szerint viszont a csádi katonák lőttek először.

photo_camera REUTERS/Siegfried Modola

A kormányfő szerint sok a súlyos sérült, az áldozatok száma még nőhet. Elmondta, hogy mindenképpen kivizsgálják a történteket és a fellelősök bíróság elé kerülnek. Péntek éjjel közel húszan haltak meg aknatámadásban a fővárosban.

photo_camera REUTERS/Siegfried Modola

Októbert óta tart az erőszak hullám az egyik legszegényebb afrikai államban, akkor a muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Bozizé államfő hatalmát. Azóta muszlim-keresztény csapatok fosztogatják és ölik egymást. Eddig mintegy ezer ember halt meg és a főváros ötödének kellett elhagynia lakhelyét. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.