A Medián mérése szerint a kétharmad az igazi kérdés

Ha most vasárnap lennének a parlamenti választások, a biztos pártválasztók 47 százaléka választaná a Fidesz-KDNP-t, mérte meg a Medián. Az összellenzéki összefogásra 23 százalék szavazna, a Jobbikra pedig 21 százalék. Amúgy most vasárnap lesznek a választások.

A Medián március 21. és 25. között 1200 embert kérdezett meg. Ami látszik, hogy a szavazási kedv erősödött, 62 százalék biztosan elmenne szavazni.

A közvélemény-kutató cég szerint az igazi nyitott kérdés, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek, tovább erősödik-e a Jobbik, és bejut-e az LMP.

A mostani kutatásban a megkérdezettek a valódi szavazólap mintájára 18 párt közül választhattak, és az összes megkérdezett 5 százaléka, a biztosan választani tudóknak pedig 7 százaléka új, nemrég felbukkant pártot választott.

Két százalékot kapott például az Együtt 2014 nevű párt, ami ugye nem azonos az összefogásba is beszálló Együtt-PM szövetséggel. A baloldali közös listát amúgy 18 százaléknyian támogatták (a biztosan választok közül 23 százaléknyian).

Nem áll jól az LMP sem a Medián szerint, 3 százalékon a biztosan választok között. Tőlük vihet el szavazatot a Zöldek pártja is, ami 1 százalékot szerzett.

A Jobbik az utóbbi hónapokban tovább erősödött, a biztosan szavazók között 21 százalékon állnak.

A Medián adatelemzése szerint ráadásul a pártot nem választók között jelentősek a Jobbik tartalékai. Amikor valakinek arra kellett válaszolnia, milyen valószínűséggel szavazna egyes pártokra, a bizonytalanok között a Jobbik kapta a legnagyobb pontszámot. (via hvg.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.